28. jun 2023 18:57

Marija Zaharova: Nijedan ruski državljanin ne podleže ekstradiciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marija Zaharova: Nijedan ruski državljanin ne podleže ekstradiciji

Foto: Shutterstock.com/Maksim Konstantinov, arhiva

MOSKVA - Nijedan ruski državljanin ne podleže ekstradiciji drugoj zemlji i ima pravo na podršku Rusije u zaštiti od nezakonitih pokušaja krivičnog gonjenja, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Što se tiče pravnog aspekta ekstradicije uopšte, mogu da kažem sledeće: nijedan ruski državljanin ne podleže ekstradiciji drugoj zemlji i ima pravo da se osloni na pomoć Rusije u zaštiti od nezakonitih pokušaja krivičnog gonjenja po krivičnim optužbama“, rekla je Zaharova na brifingu, odgovarajući na pitanje u vezi sa izjavama koje dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država o izručenju osnivača privatne vojne kompanije Vagner Jevgenija Prigožina, prenosi TASS.

Zaharova je istakla da će Rusija sama izaći na kraj sa situacijom posle 24. juna, „bez spoljnih komentatora”.

"Oni koji su hteli da izraze podršku su je izrazili. Oni koji su želeli da pomognu su pomogli. Imaćemo to na umu. Primili smo to k znanju i nećemo zaboraviti", zaključila je ona.

Ranije je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao na brifingu da će Vašington insistirati na izručenju Prigožina ako on uđe u zemlju sa kojom SAD imaju sporazum o ekstradiciji.