19. decembar 2022 09:21

Predsednica Perua Boluarte najavila smenu premijera

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednica Perua Boluarte najavila smenu premijera

Foto: AP/Guadalupe Pardo

LIMA - Predsednica Perua Dina Boluarte, koja je saopštila da predvodi prelaznu vladu, najavila je da će smeniti premijera Pedra Angula u okviru rekonstrukcije njenog kabineta.

Ona u jučerašnjem saopštenju nije nagovestila moguću zamenu za Angula, koji je na mestu premijera samo nedelju dana, prenosi Rojters.

Boluarte je bila potpredsednica sve do ovog meseca kada je njen prethodnik, bivši predsednik Pedro Kastiljo, koji je pokušao da nezakonito raspusti Kongres, smenjen sa funkcije i potom pritvoren.

Ona je u subotu izjavila da vodi tranzicionu vladu i tražila od Kongresa da usvoji predlog o prevremenim izborima u državi.

Na televizijskoj konferenciji iz predsedničke palate, Boluarte je istovremeno odbila da podnese ostavku, tvrdeći "da to ne rešava problem".

Otkako je nova predsednica preuzela funkciju, zemlju potresaju političke turbulencije i masovni protesti Kastiljovih pristalica, u kojima je, kako su saopštile vlasti, poginulo više od 20 ljudi.

Prema saopštenju Boluarte promene u vladi će se desiti danas i sutra, a dolaze nakon što su u petak ministarka obrazovanja Patrisija Korea i ministar kulture Hair Peres objavili svoje ostavke na Tviteru, navodeći kao razlog smrt demonstranata tokom nemira.

Nova vlada je pre tri dana uvela vanredno stanje i ograničila slobodu okupljanja gradjana, ali demonstracije se i dalje ne smiruju.