19. decembar 2022 16:36

Rusija: Uzrok curenja na svemirskom brodu Sojuz rupa od 0,8 milimetra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rusija: Uzrok curenja na svemirskom brodu Sojuz rupa od 0,8 milimetra

Foto: Roscosmos State Space Corporation/

MOSKVA - Rupa manje od jednog milimetra u prečniku, kriva je za curenje rashladne tečnosti iz ruskog svemirskog broda "Sojuz", koji je zbog toga pristao uz Međunarodnu svemirsku stanicu (IS S), rekao je danas šef ruske svemirske agencije "Roskosmos".

To se dogodilo nakon što je rutinska šetnja dva ruska kosmonauta otkazana prošle nedelje, pošto je NASA primetila mlaz tečnosti koji izlazi iz ruskog svemirskog broda, preneo je Rojters.

 

Navodi se da su temperature na kapsuli otada porasle, pa se "Roskosmos" trudio da istraži uzrok i odluči kako

da se reši problem.

"Preliminarna provera pokazala je da postoji mala rupa,

oko 0,8 milimetara, što je izazvalo smanjenje pritiska", rekao je danas šef "Roskosmosa" Jurij Borisov na ruskoj državnoj televiziji.

On je istakao da posada nije bila u opasnosti i potvrdio da se trenutno nalazi unutar IS S-a.

Dodaje se da je Roskosmos planirao da pregleda kapsulu sa 17 metara dugom robotskom rukom, nazvanom "Kanadarm2", kojom se izvode održavanje, premeštanje zalihe i hvatanje vozila na stanici.

Borisov je rekao da su temperature na kapsuli "Sojuz MS-22" sada stabilizovane na ispod 30 stepeni Celzijusa.

Međutim, on je situaciju nazvao „očigledno ne baš dobrom“ i rekao da je da će nadležna komisija do kraja meseca odlučiti kakve korake treba preduzeti.

"Roskosmos" je naveo da razmatra mogućnost potencijalnog slanja rezervne svemirske letelice, koja bi prevezla kosmonaute "Sojuza" nazad na Zemlju.

Borisov je napomenuo da bi rezervna svemirska letelica bila spremna za lansiranje do 19. februara.

Rusija je najavila planove da lansira sopstvenu svemirsku stanicu, kako bi napustila IS S, koja je jedna od nekoliko oblasti saradnje velikih razmera između te zemlje i SAD.

S tim u vezi je Borisov, koji je u julu preuzeo dužnost šefa "Roskosmosa", naglasio da je IS S "nadživeo svoju svrhu i da je opasan".