12. jul 2023 13:30

Velika Britanija i Ukrajina se složile da bezbednosni aranžmani neće biti zamena za članstvo u NATO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Velika Britanija i Ukrajina se složile da bezbednosni aranžmani neće biti zamena za članstvo u NATO

Foto: Paul Ellis/Pool Photo via AP/PAUL ELLIS

LONDON - Velika Britanija i Ukrajina su se saglasile da novi bezbednosni aranžmani koje treba da objave globalni saveznici neće biti zamena za članstvo Ukrajine u NATO-u, saopštila je danas kancelarija britanskog premijera Rišija Sunaka.

Sunak i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski su se saglasili o važnosti bezbednosnih aranžmana koje će popodne objaviti G7, saopštila je kancelarija britanskog premijera nakon njegovog sastanka sa predsednikom Zelenskim na samitu NATO u Litvaniji, preneo je Rojters.

 

Oni su naglasili da aranžmani neće biti zamena za članstvo u NATO-u i izrazili radost zbog izgradnje novog bezbednosnog okvira što ranije, stoji u saopštenju.

Ukrajinski predsednik je rekao da je zahvalio premijeru Velike Britanije što je podržao želju Ukrajine da se pridruži NATO-u i što je Ukrajini pružio efektivne bezbednosne garancije u periodu pre pristupanja alijansi, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

On je dodao da je posebno zahvalan što je Velika Britanija bila domaćin nedavne konferencije o oporavku Ukrajine u Londonu i zbog odluka donetih da se Ukrajini pruži dugoročna finansijska podrška, posebno izdvajanjem zamrznutih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine.