17. jul 2023 15:15

Izraelske vlasti nastavljaju sa sprovođenjem sporne revizije pravosuđa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izraelske vlasti nastavljaju sa sprovođenjem sporne revizije pravosuđa

Foto: Shutterstock.com/Vrezh Gyozalyan, ilustracija

TEL AVIV - Izraelska vladajuća koalicija nastavila je danas sa sprovođenjem svog spornog plana za reviziju pravosuđa u zemlji, uprkos novom talasu masovnih protesta koji se očekuju ove nedelje i sve većem protivljenju izraelske vojske.

Parlamentarni odbor je pripremao nacrt zakona kojim bi se ograničio sudski nadzor nad nekim vladinim odlukama, što je izazvalo brojne kritike vojnih rezervista u elitnim jedinicama, uključujući iz onih za sajber ratovanje i ratno vazduhoplovstvo, koji su zapretili da se neće javljati na dužnost ukoliko vlada nastavi sa revidiranjem pravosuđa, prenosi AP.

Rezervisti, koji čine okosnicu izraelske vojske, odigrali su ranije ove godine ključnu ulogu u podsticanju premijera Benjamina Netanjahua da pauzira plan reformisanja pravosuđa.

Kao odgovor na nametanje novog zakona, za koji se očekuje da će se početkom sledeće nedelje naći pred poslanicima u Knesetu, očekuje se veliki protestni skup i organizovanje tzv. dana poremećaja u utorak.

Ovi dani masovnih protesta u prošlosti su remetili saobraćaj, zagušili terminal na glavnom izraelskom međunarodnom aerodromu i doveli do sukoba između policije i demonstranata.