19. jul 2023 10:41

DW: U Nemačkoj postoji zabrinutost zbog slanja kasetne municije Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

DW: U Nemačkoj postoji zabrinutost zbog slanja kasetne municije Ukrajini

Foto: shutterstock.com/Savvapanf Photo, ilustracija

BERLIN - U Nemačkoj postoji zabrinutost zbog odluke SAD da Ukrajini pošalju kasetnu municiju, a mnoge organizacije za ljudska prava i grupe koje kontrolišu upotrebu oružja upozoravaju da upotreba kasetne municije predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Nemačka je, zajedno sa više od 100 drugih država, potpisnica Konvencije o kasetnim bombama, a kojom se zabranjuje upotreba, prouzvodnja, skladištenje i transport kasetne municije, piše magazin "Fokus", prenosi DW.

Nemački kancelar Olaf Šolc je izbegao da odgovori na pitanje o slanju kasetne municije Ukrajini, rekavši da su SAD donele "suverenu odluku", međutim stručnjak za spoljnu politiku CDU Jirgen Hart kaže da se time ne preuzima odgovornost.

Čak su i predstavnici Zelenih, koji su najglasniji zagovornici naoružavanja Ukrajine, protiv isporuke kasetne municije. Mnogi od njih se pozivaju na činjenicu da je to zabranjeno Konvencijom.

"Kasetna municija je sa razlogom zabranjena", rekao je političar Zelenih Anton Hofrajter.

Međutim, nemački pacifisti, koji rat u Ukrajini vide kao spiralu eskalacije sukoba između Rusije i Zapada, zahtevaju oštriju osudu upotrebe zabranjenog oružja.

"Zločini Rusije ne oslobađaju Ukrajinu njenih međunarodnih obaveza", poručio je Jirgen Greslin iz "Akcije krik - stop trgovini oružjem".

Sa druge strane, neki stručnjaci tvrde da Nemačka malo toga može da uradi, te da će se uvek pridružiti Sjedinjenim Državama.

"Ima dosta moralisanja, ali sa kojim rezultatom? Kako to pomaže drugoj strani da ide ka cilju, odnosno da napravi proboj", naveo je viši saradnik u Nemačkom Maršalovom fondu SAD Džek Džejns.

On smatra da će pitanje upotrebe kasetne municije biti "samo jedna od onih diskusija u kojima ljudi mirno dođu do zaključka: Bože, to je strašno, rat je užazan".

"I onda se vraćamo na pitanje kako da dobijemo rat", dodaje Džejns.

Kasetna municija može da sadrži stotine malih eksplozivnih naprava, slično sačmarici, čiji se geleri zatim široko raspršuju. To ih čini efikasnim sredstvom za eliminisanje koncentracije neprijateljskih snaga, ali takođe predstavlja posebnu pretnju za civile jer kasetne bombe nisu precizne.

Problem je i to što municija koja ne detonira odmah, može da miruje godinama, ubijajući i sakateći ljude, uključujući decu koja slučajno nagaze na bombe.

Stopa nedetonirane municije je ogromna - neka kasetna municija ima stopu od 40 procenata, što znači da veliki broj bombi godinama ostaje opasan.