19. jul 2023 15:37

Ukrajinski ministar: Uništeno 60 hiljada tona žita zbog ruskih napada na Odesu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ukrajinski ministar: Uništeno 60 hiljada tona žita zbog ruskih napada na Odesu

Foto: Shutterstock.com/Mo Photography Berlin, ilustracija

KIJEV - Ukrajinski ministar agrarne politike i ishrane Nikolaj Solski izjavio je danas da je uništeno 60 hiljada tona žita u morskim lukama Odesa i Černomorsk kao rezultat ruskih udara 18. i 19. jula i pozvao svetsku zajednicu da oštro odgovori na agresiju, saopštila je pres služba ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, nakon noćašnjeg napada na terminale za žito i lučku infrastrukturu u lukama Odesa i Černomorsk, značajan deo infrastrukture za izvoz žitarica je onesposobljen. Za potpunu obnovu pogođenih objekata biće potrebno najmanje godinu dana, javio je ukrajinski Interfaks.

U luci Černomorsk uništeno je i 60.000 tona žitarica koje je trebalo da budu poslate žitnim koridorom pre 60 dana.

„U noći 18. i 19. jula Rusija je pucala na objekte lučke infrastrukture koji su bili uključeni u „inicijativu za žito”. Agresor je još jednom dokazao da su ljudske vrednosti za njega prazna fraza“, rekao je ministar.

Solski je napomenuo da je najviše stradala žitna infrastruktura međunarodnih i ukrajinskih trgovaca i prevoznika Kernel, Viterra, CMA CGM Group.

"Ovo je teroristički akt ne protiv Ukrajine, već protiv celog sveta, čija je bezbednost hrane ponovo ugrožena. Čovečanstvo je talac terorističkoj zemlji koja ceo svet ucenjuje glađu. Svet mora da reaguje oštro i u skladu sa situacijom“, naglasio je ministar.

Solski je podsetio da ako Ukrajina ne može da izvozi hranu, onda će stanovništvo najsiromašnijih zemalja biti na ivici opstanka.

"Osim toga, privreda će patiti ne samo u Ukrajini, već i u svetu. Cena žitarica će rasti i neće sve zemlje moći da priušte kupovinu proizvoda, što znači da će cena prehrambenih proizvoda značajno porasti: brašna , žitarica, mesa“, naglasio je ministar.

Kako je ranije saopštilo Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinska PVO je u noći na utorak uništila 13 od 30 krstarećih projektila i 23 od 32 "Šaheda".

Naglašeno je da je neprijatelj uglavnom napao objekte kritične infrastrukture i vojne objekte u Odeskoj oblasti, pretežno koristeći rakete Kh-22 i Oniks.