25. jul 2023 22:09

Patrušev: Zapad destabilizuje situaciju u BRIKS-u; Zapadne službe su stvorile skoro sve velike terorističke grupe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Patrušev: Zapad destabilizuje situaciju u BRIKS-u; Zapadne službe su stvorile skoro sve velike terorističke grupe

Foto: Shutterstock.com/Oleg Elkov, ilustracija

JOHANESBURG - Zapad godinama destabilizuje situaciju u zemljama BRIKS-a - Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi - namerno izazivajući unutrašnje i spoljne sukobe, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

"Dugi niz godina kolektivni Zapad destabilizuje situaciju u zemljama BRIKS-a i eksploatiše najbogatije resurse afričkog kontinenta u duhu kolonijalne prakse", rekao je Patrušev na sastanku visokih predstavnika BRIKS-a za nacionalnu bezbednost u Južnoj Africi, prenosi TASS.

On je takođe optužio zapadne zemlje da postavljaju svoja pravila u azijsko-pacifičkom regionu i na Bliskom istoku, kao i na postsovjetskom prostoru, uključujući Zakavkazje i Centralnu Aziju. "U svim pomenutim regionima zapadnjaci namerno potpiruju međuetničke, međuverske i međudržavne sukobe", smatra Patrušev.

Zapadne službe su stvorile skoro sve velike terorističke grupe

Skoro sve aktuelne velike terorističke grupe su stvorene, snabdevane i finansirane od strane specijalnih službi koje sprovode odluke zapadnih zemalja, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike (BRIKS) u Johanesburgu, piše „Ruska gazeta“.

Patrušev je ocenio da je terorizam "kakav postoji danas, oruđe za direktno promovisanje uticaja SAD i njihovih satelita", prenosi TASS.

Prema njgovim rečima zvanična Moskva smatra da su zajednički napori u borbi protiv terorizma jedna od prioritetnih oblasti saradnje unutar BRIKS-a.