26. jul 2023 12:50

Premijer Kambodže Hun Sen, sa najdužim stažom na svetu, predaće vlast sinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijer Kambodže Hun Sen, sa najdužim stažom na svetu, predaće vlast sinu

Foto: AP Photo, File/Heng Sinith

PHNOM PEN - Premijer Kambodže Hun Sen najavio je danas da će se sledećeg meseca povući sa funkcije i predati vlast sinu, čime će biti okončana njegova vladavina duga skoro četiri decenije.

Jedan od lidera sa najdužim stažom na svetu saopštio je tu odluku nekoliko dana nakon što je njegova Kambodžanska narodna partija (CPP) osvojila 120 od 125 poslaničkih mesta na opštim izborima, sa kojih su svi ozbiljniji protivnici bili prognani, prenosi Rojters.

Hun (70) je u televizijskom obraćanju naciji naveo da se sastao sa kraljem i rekao mu da neće nastaviti da obavlja funkciju premijera.

"Moram da se žrtvujem i da se odreknem vlasti", poručio je on.

Dodao je da će njegov sin Hun Manet dobiti kraljevsko odobrenje za premijera 10. avgusta, a da će zakletvu položiti 22. avgusta.

Hun Sen je rekao da je vreme da ustupi mesto mlađoj generacija lidera i da je potreban kabinet sastavljen uglavnom od mladih ljudi.

Naglasio je i da neće otići u penziju i da će ostati lider vladajuće stranke i poslanik u skupštini.

Hun Sen je nedavno je rekao da će se vratiti na mesto premijera ako njegov sin ne bude dobro radio.

Hun Sen je 1993. odbacio rezultate izbora koji su organizovale Ujedinjene nacije sa ciljem da se okonča sukob koji je trajao od kada je Kambodža uvučena u Vijetnamski rat krajem 1960-ih.

Hun Sen se smatra zaslužnim za uspostavljanje mira i podizanje Kambodže na status srednjeg prihoda, poboljšanje zdravstva, obrazovanja i infrastrukture tokom 38 godina na vlasti.

Opozicioni političari, od kojih je većina u samoizgnanstvu i grupe za ljudska prava optužuju ga da je godinama potiskivao demokratske institucije dok su partijske kolege i rođaci imali koristi od niza poslovnih koncesija.

Vlada odbacuje optužbe opozicije, grupa za borbu za ljudska prava i klimatskih aktivista za korupciju u svojim redovima.