7. avgust 2023 17:33

Filipini uložili protest kineskom ambasadoru zbog incidenta u Južnom kineskom moru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Filipini uložili protest kineskom ambasadoru zbog incidenta u Južnom kineskom moru

Foto: Pool Photo via AP/Ezra Acayan

MANILA - Filipinska vlada pozvala je danas kineskog ambasadora i uložila oštar protest zbog upotrebe vodenih topova koje je kineska obalska straža koristila u sukobu sa filipinskim brodovima u spornom Južnom kineskom moru.

Kina je prethodno poručila Filipinima da uklone svoj usidreni ratni brod sa koralnog ostrva Drugi Tomasov greben u Južnom kineskom moru, nakon što je tokom vikenda pomoću vodenih topova blokirala prolazak dva filipinska vojna broda za snabdevanje, prenosi Rojters.

Predsednik Filipina Ferdinand Markos Mlađi izjavio je da njegova zemlja nastavlja da demonstrira svoj suverenitet i teritorijalna prava u Južnom kineskom moru, uprkos izazovima.

Filipini su optužili kinesku obalsku stražu da je blokirala i gađala vodenim topovima filipinski vojni brod za snabdevanje u, kako je navedeno, rutinskoj misiji rotacije snaga i snabdevanja.

Kina smatra da ima suverenitet nad ostrvom Spratli, koje se sastoji od mnogih ostrvaca, obala grebena i plićaka, i koje leži u centru Južnog kineskog mora i duž glavnih brodskih puteva.

Vijetnam, Brunej, Malezija i Filipini takođe polažu pravo na to ostrvo.