9. avgust 2023 14:51

Predsednik Ferdinand Markos: Filipini nisu sa Kinom sklopili sporazum o uklanjanju ratnog broda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Ferdinand Markos: Filipini nisu sa Kinom sklopili sporazum o uklanjanju ratnog broda

Foto: AP Photo, Pool/Aaron Favila

MANILA - Predsednik Filipina Ferdinand Markos mlađi demantovao je danas da je sklopio s Kinom sporazum o uklanjanju usidrenog ratnog broda koji služi kao vojna ispostava na koralnom ostrvu Drugi Tomasov greben u Južnom kineskom moru, i dodao da, ako je ikada postojao takav dogovor, treba da se smatra ukinutim.

''Nije mi poznat bilo koji takav aranžman ili sporazum da će Filipini ukloniti svoj brod sa svoje teritorije. Ako postoji takav sporazum, ja ga sada povlačim'', rekao je on, a prenosi Rojters.

Peking je juče pozvao zvaničnu Manilu da ukloni usidreni ratni brod sa koralnog ostrva Drugi Tomasov greben, nakon što je Kina tokom vikenda pomoću vodenih topova blokirala prolazak dva filipinska vojna broda za snabdevanje.

Filipinska vlada je kasnije pozvala kineskog ambasadora i uložila oštar protest zbog upotrebe vodenih topova koje je kineska obalska straža koristila u sukobu sa filipinskim brodovima u spornom Južnom kineskom moru.

Filipini su 1999. godine namerno usidrili ratni brod da bi stekli pravo na Drugi Tomasov greben, potopljeni greben koji je deo ostrva Spratli u Južnom kineskom moru, a Kina je tokom vikenda saopštila da ima "neosporan" suverenitet nad tim područjem.