9. avgust 2023 20:47

Vojna hunta tvrdi da je francuski avion narušio vazdušni prostor Nigera; Francuska negira optužbe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vojna hunta tvrdi da je francuski avion narušio vazdušni prostor Nigera; Francuska negira optužbe

Foto: AP Photo/Fatahoulaye Hassane Midou

NIJAMEJ - Vojna hunta u Nigeru tvrdi da je francuski avion danas narušio vazdušni prostor te zemlje, koji je hunta ranije zatvorila.

Pobunjenička vlast navodi da francuske trupe sprovode plan za destabilizaciju Nigera, prenosi Rojters.

Iz nigerskog Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine saopšteno je da su francuske snage navodno napale položaje Nacionalne garde Nigera. "Francuske snage su oslobodile zarobljene teroriste i poletele vojnim avionom iz Ndžamene", navodi se u saopštenju Saveta, prenosi RIA.

Francuska negira optužbe vojnih vlasti Nigera o narušavanju vazdušnog prostora

Francuska je danas odlučno negirala optužbe vojna hunta u Nigeru da su francuske oružane snage narušile vazdušni prostor Nigera, koji je od nedelje zatvoren. Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je odlučno demantovalo ove optužbe, navodeći da su "francuski vojnici pozicionirani u Nigeru na zahtev legitimnih nigerijskih vlasti, kako bi se borili protiv terorističkih grupa koje destabilizuju region i muče stanovništvo regiona Sahel", prenosi BFM TV.

"Današnja kretanja kroz vazdušni prostor izvedena su u okviru prethodnog dogovora i tehničke koordinacije sa nigerijskim snagama, koji su svi potvrđeni u pisanoj formi", navodi se u saopštenju Ke d'Orseja. Iz nigerskog Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine saopšteno je ranije da su francuske snage navodno napale položaje Nacionalne garde Nigera.

"Francuske snage su oslobodile zarobljene teroriste i preletale vojnim avionom iz Ndžamene", navodi se u saopštenju Saveta, nakon čega je izdata naredba o podizanju nivoa uzbune širom zemlje, prenela je ranije agencija RIA Novosti.