22. avgust 2023 16:07

Danilov: Ukrajina će osloboditi Krim vojnim putem; Reznikov: Rat može trajati dugo, ali na kraju ćemo pobediti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danilov: Ukrajina će osloboditi Krim vojnim putem; Reznikov: Rat može trajati dugo, ali na kraju ćemo pobediti

Foto: AP Photo, File/

KIJEV - Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost (NSDC) Aleksij Danilov izjavio je danas da će Ukrajina verovatno vojnim putem osloboditi Krim, uprkos tome što dobija anonimne poruke da Krim ne treba oslobađati.

"Krim je deo teritorije koji se mora osloboditi i mi ćemo to učiniti. Najverovatnije će se to desiti vojnim putem, ako zemlja agresor do sada ne shvati da treba da napusti našu teritoriju. U ovom slučaju naša država će imati određene bezbednosne garancije. Nemamo drugu opciju", rekao je sekretar NSDC-a uoči samita Međunarodne krimske platforme prenosi ukrajinska agencija TSN.

Prema njegovim rečima, Rusija se nikad neće predati i smiriti dok drži Krim pod svojom kontrolom. Svaki drugi scenario u vezi sa Krimom, kako je naveo, značiće "konzervisanje situacije i prenošenje rata na naše potomke".

Reznikov: Rat može trajati dugo,imaćemo bolne gubitke, ali na kraju ćemo pobediti

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je danas da rat sa Rusijom može dugo da traje i uz bolne gubitke za ukrajinsku stranu, ali da će Ukrajina svakako pobediti.

„Imamo jako podmuklog neprijatelja. Rat može da bude dug, jer je to pravi maraton. I dalje ćemo imati bolne gubitke. Da bismo pobedili Ruse, a ne preneli ovaj problem na buduće generacije, moramo shvatiti da je glavna stvar nabavka oružja“, naglasio je ministar govoreći na VI međunarodnom forumu veterana, prenosi agencija TSN.

Prema njegovim rečima, pobeda se ne odnosi samo na deokupaciju teritorije, već je, kako je naveo, važno učiniti sve što je moguće da okupatori nikada i ne pomisle na povratak. “Međutim, ovo je težak zadatak. Mnogi ljudi u svetu i dalje veruju da je to nemoguće. Međutim, Ukrajinci su već dokazali da imaju drugačiju predstavu o tome šta je moguće, a šta nemoguće, tako da ćemo sigurno pobediti“, rekao je ukrajinski ministar odbrane.