24. avgust 2023 18:59

Lavrov: Rusija će se vratiti dogovoru o žitu samo ako Zapad ispuni svoje obaveze prema Moskvi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lavrov: Rusija će se vratiti dogovoru o žitu samo ako Zapad ispuni svoje obaveze prema Moskvi

Foto: Pool via AP/Gianluigi Guercia

MOSKVA – Rusija će se vratiti crnomorskom sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka samo ako Zapad ispuni svoje obaveze prema Moskvi, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u razgovoru sa generalim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

"Odgovarajući na pitanje generalnog sekretara UN o izgledima za obnavljanje Crnomorske inicijative, Sergej Lavrov je ponovio stav Moskve o spremnosti da se ponovo uključi u taj dogovor samo ako budu ispunjene sve obaveze prema ruskoj strani", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Ukrajinska poljoprivredna i poslovna udruženja obratila su se Evropskoj komisiji sa predlogom da se optimizuju alternativni putevi (linije solidarnosti) za izvoz žitarica iz Ukrajine u evropske luke sa daljim transportom u treće zemlje.

Poljoprivrednici Ukrajine su predlažili da Evropska komisija nadoknadi deo troškova evropskih prevoznika i luka koje pretovaruju ukrajinsko žito, kao i da uvede "zelene koridore" za ukrajinske poljoprivredne proizvode do morskih luka Nemačke, Holandije, Hrvatske, Italije i Slovenije i luka baltičkih država, prenela je ranije agencija Ukrinform.