25. avgust 2023 15:22

Serđo Matarela: EU treba da dozvoli više migracija kako bi zaustavila trgovinu ljudima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Serđo Matarela: EU treba da dozvoli više migracija kako bi zaustavila trgovinu ljudima

Foto: Shutterstock.com/Alessia Pierdomenic, arhivao

RIM - Evropska unija trebalo bi da dozvoli više legalnih migracija kako bi zaustavila trgovinu ludima, izjavio je danas italijanski predsednik Serđo Matarela, usred porasta broja imigracija u Italiju.

"Fenomeni migracija moraju da se rešavaju onakvima kakvi jesu: globalnim pokretima, koji se ne mogu izbrisati zidovima ili barijerama. Redovne, održive i dovoljno visoke kvote su jedini način da se iskoreni okrutna trgovina ljudima, jer bi perspektiva i nada da će doći bez neljudskih troškova i patnje uverila migrante da sačekaju svoj red'', rekao je Matarela, a prenosi Rojters.

Italijanski predsednik, koji je kao šef države nestranačka ličnost, rekao je da je potrebno preduzeti akciju na nivou EU, i pored toga što su migracije već dugo politički vrući krompir unutar bloka, oko kojeg 27 zemalja članica ne može da postigne jedinstvene odluke.

Matarela je rekao da u svojoj kancelariji drži crtež tinejdžerke žrtve brodoloma migranata koja je ka Italiji krenula sa školskim zadatkom ušivenim u jaknu, ukazujući da je ona ''želela da dođe u Evropu da uči''.

''Ovaj crtež me podseća da iza brojki i procenata migracija koje često navodimo stoji bezbroj ljudi, svaki sa svojom pričom, projektima, snovima, budućnošću'', rekao je predsednik.

Prelasci iz Severne Afrike u Italiju su se više nego udvostručili u odnosu na prethodnu godinu na oko 106.000, uprkos naporima desničarske vlade premijerke Đorđe Meloni da suzbije ilegalnu migraciju i ograniči dobrotvorne spasilačke brodove.

Vlada je najavila da će u julu povećati ulazne kvote za radnike migrante van EU na 452.000 za period 2023-2025.