24. decembar 2022 11:11

Indija: Hiljade pristalica Kongresne stranke ušle u Nju Delhi u okviru marša jedinstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Indija: Hiljade pristalica Kongresne stranke ušle u Nju Delhi u okviru marša jedinstva

Foto: AP Photo/Altaf Qadri

NJU DELHI - Članovi glavne indijske opozicione Kongresne stranke i hiljade pristalica ušle su danas u Nju Delhi u okviru petomesečnog „marša jedinstva“ pokušavajući da se suprotstave, kako su rekli, verziji zemlje pune mržnje pod hinduističkom nacionalističkom vladom.

Marš predvodi opozicioni lider Kongresne partije Rahul Gandi, potomak uticajne porodice Gandi, a hiljade pristalica ušle su u Nju Delhi nakon što su prošli kroz osam indijskih država, javio je AP.

Stojeći uz majku Soniju Gandi i sestru Prijanku Gandi, 52-godišnji lider je rekao da je motiv njegovog dugog hoda po celoj zemlji da oživi nekada moćnu Kongresnu stranku i prikaže „pravu Indiju ” za razliku od „verzije ispunjene mržnjom” koju nudi premijer Narendra Modi.

U govorima tokom marša, Gandi je optužio Modija i njegovu vladu zbog toga što su učinili vrlo malo na rešavanju rastuće ekonomske nejednakosti u Indiji, verske polarizacije i pretnje koju predstavlja Kina.

Gandi je 7. septembra otpočeo marš u Kanjakumari, priobalnom gradu koji je najjužniji vrh Indije, a cilj je da pređe 3.570 kilometara kroz 12 indijskih država pre nego što završi marš u februaru u delu Kašmira koji kontroliše Indija.

Modijeva stranka odbacila je Gandijev marš i govore kao politički trik da povrati svoj „izgubljeni kredibilitet“.

Izbori u Indiji zakazani su za manje od 16 meseci.

Modijeva stranka je na izborima 2019. godine osvojila 303 od 543 poslanička mesta, a Kongresna stranka je bila druga sa 52 mesta, podseća američka agencija.