14. septembar 2023 19:54

Rumunija uvela dodatna ograničenja u vazdušnom prostoru uz granicu sa Ukrajinom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rumunija uvela dodatna ograničenja u vazdušnom prostoru uz granicu sa Ukrajinom

Foto: Shutterstock.com/Dragos Asaftei, ilustracija

BUKUREŠT - Rumunija je uvela dodatna ograničenja u delovima svog vazdušnog prostora uz granicu sa Ukrajinom, s obzirom da su ruski napadi na luke u ukrajinskom delu Dunava intenzivirani, saopštilo je danas rumunsko Ministarstvo odbrane.

Fragmenti dronova nakon ruskih napada pronađeni su na teritoriji Rumunije, članice NATO, tri puta nakon takvih napada ovog meseca, preneo je Rojters.

Rumunija je prvo uvela ograničenja duž granice sa Ukrajinom u maju prošle godine, do osam kilometara unutar nacionalnog vazdušnog prostora, do visine do 1.000 metara.

Ministarstvo je danas saopštilo da je nametnulo dodatna ograničenja između njenih luka na Dunavu Sulina i Galati do 30 kilometara unutar nacionalnog vazdušnog prostora do visine od 4.000 metara.

"U zabranjenim zonama nije dozvoljen let letelica sa posadom ili bez posade, osim državnim avionima ... i u hitnim situacijama", navodi se u saopštenju Ministarstva.

S obzirom na intenziviranje ruskih napada na ukrajinske luke, mere za proširenje ograničenja bile su neophodne da se osigura efikasnije praćenje i kontrola vazdušnog prostora, dodaje se u saopštenju.

Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor ruskog otpravnika poslova dva puta nakon otkrića frgmenata dronova na rumunskom tlu, navela je agencija.

Ministarstvo odbrane treba da rasporedi dodatne trupe na jugoistok Rumunije u blizini granice i poveća patrole i posmatračke tačke, kako bi sprečila rizike po lokalno stanovništvo.