14. septembar 2023 20:09

Putin i Kim Džong Un razmenili poklone

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin i Kim Džong Un razmenili poklone

Foto: Korean Central News AgencyKorea News Service via AP/

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un na kraju sastanka razmenili su poklone, među kojima su puške, ali i rukavica iz svemirskog skafandera, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

„Predsednik Putin je dao lideru Severne Koreje rukavicu iz svemirskog odela koje je nekoliko puta bilo u svemiru i pušku domaće proizvodnje najvišeg kvaliteta“, rekao je zvaničnik Kremlja, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, Kim je Putinu poklonio „pušku koju su napravili severnokorejski majstori“.

„Bilo je i drugih poklona“, naveo je Peskov, ali nije precizirao koji pokloni su u pitanju, napominjući da Kremlj veoma retko saopštava o poklonima najvišeg nivoa.

Putin i Kim su se u četvrtak sastali u kosmodromu "Vostočni" u ruskoj dalekoistočnoj Amurskoj oblasti gde su se upoznali sa infrastrukturom i razgovarali.

Interakcija se odvijala uz učešće delegacija, ali i u formatu jedan na jedan na kome se razgovaralo o ekonomskoj saradnji, humanitarnim pitanjima, situaciji u regionu i drugim temama.

Tokom prethodne posete predsednika Severne Koreje Rusiji kada se sastao sa Putinom u Vladivostoku 2019. godine, dvojica lidera su takođe razmenili poklone.

Kim je Putinu poklonio korejski mač „koji predstavlja snagu i dušu naroda“.

Ruski lider je svom kolegi poklonio kozačku sablju, kao i set čaša za čaj sa držačima koje Rusi tradicionalno povezuju sa putovanjem železnicom, nešto što bi severnokorejski lider mogao da koristi na svojim dalekim putovanjima vozom, podseća ruska agencija.