26. septembar 2023 13:28

U Južnoj Koreji održana prva velika vojna parada posle deset godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Južnoj Koreji održana prva velika vojna parada posle deset godina

Foto: Sun Dae-yeon/Yonhap via AP/Suh Dae-yeon

SEUL - U Južnoj Koreji danas je održana prva velika vojna parada od 2013. godine, tokom koje je prikazano savremeno naoružanje, poput balističkih raketa i jurišnih helikoptera.

Današnja vojna parada tumači se kao nastojanje zvaničnog Seula da demonstrira silu i zauzme oštriji stav prema susednoj Severnoj Koreji, navodi AP.

Paradom je obeležen Dan oružanih snaga Južne Koreje koji se do sada, uobičajeno proslavljao tiho u poređenju sa masovnim događajima koje je pod vođstvom Kim Džong-una organizovala Severna Koreja, a koji uključuju prikazivanje strateškog naoružanja, poput interkontinentalnih balističkih projektila.

U celodnevnom događaju u Seulu učestvovalo je više hiljada vojnika, a pored ostalog prikazani su južnokorejski tenkovi i samohodna artiljerija, kao i jurišni avioni i dronovi.

Paradi se pridružilo 300 od ukupno 28.500 američkih vojnika stacioniranih u toj zemlji, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

U Južnoj Koreji vlada sve veća zabrinutost da Severna Koreja traži pomoć Rusije za proširenje svog nuklearnog arsenala u zamenu za konvencionalno naoružanje koje je potrebno zvaničnoj Moskvi iscrpljenoj ratom u Ukrajini.

"Nakon što sam danas pogledao vaš impozantni defile, verujem da vam naši ljudi veruju da čuvate našu nacionalnu bezbednost. Uvek ću vas podržavati zajedno sa našim narodom", izjavio je južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol vojnicima na kraju ceremonije na centralnom trgu u Seulu.

Otkako je prošle godine preuzeo dužnost, Jun se snažno zalagao za jačanje odbrambenih sposobnosti Južne Koreje, dok je istovremeno proširivao obim vojnih vežbi sa Sjedinjenim Državama kao odgovor na nuklearne ambicije Severne Koreje.

Međutim, nastojanja Seula i Vašingtona da obuzdaju nuklearni program Severne Koreje dovela su do produbljenja vojne saradnje Pjongjanga sa Rusijom, dodaje AP.