27. septembar 2023 11:20

U Nagorno-Karabahu poginula 192 azerbejdžanska vojnika, ranjeno 511

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Nagorno-Karabahu poginula 192 azerbejdžanska vojnika, ranjeno 511

Foto: Shutterstock.com/fifg, ilustracija

BAKU - Azerbejdžan je izgubio 192 vojnika tokom prošlonedeljne vojne operacija u otcepljenom regionu Nagorno-Karabah, a ranjeno je 511 pripadnika vojske, saopštilo je danas azerbejdžansko ministarstvo zdravlja navodeći da je i jedan civil stradao u borbama.

Tokom azerbejdžanske vojne operacija poginulo je 200 boraca etničkih Jermena, uključujući 10 civila, a ranjeno ih je 400, prenosi AP.

U okviru kasnije postignutog sporazuma jermenski borci su pristali da predaju svoje oružje.

U Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, tri decenije su upravljali etnički Jermeni uz podršku i savezništvo Rusije, navodi Rojters.

Nakon operacije azerbejdžanske vojske, skoro 42.500 etničkih Jermena već je pobeglo iz Nagorno-Karabaha, što je četvrtina jermenskog življa u ovom regionu, saopštile su jermenske vlasti, prenela je agencija TASS.

Na jedinoj saobraćajnici koji vodi prema Jermeniji, odredištu svih koji napuštaju Nagorno-Karabah, kamere su snimile stotine automobila, preneo je ranije Bi-Bi-Si.

Predstavnici Azerbejdžana i jermenskih separatista održali su dve runde pregovora o "reintegraciji" Nagorno-Karabaha i etničkog jermenskog stanovništva u tu pretežno muslimansku zemlju, ali ostaje nejasno kako će se to tačno desiti.

Zvanični Baku poručuje da će stanovnici ovog regiona biti bezbedni, ali premijer Jermenije tvrdi da je počelo "etničko čišćenje".