2. oktobar 2023 10:00

Borelj obećao ''kontinuiranu vojnu podršku'' EU Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj obećao ''kontinuiranu vojnu podršku'' EU Ukrajini

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

KIJEV - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je Ukrajini potrebna veća vojna pomoć i obećao toj zemlji stalnu podršku EU.

''Ukrajini je potrebno više mogućnosti, i to što pre'', rekao je Borelj na video-snimku koji je objavio na svom nalogu na mreži Iks.

On je naveo da je razgovarao ''o kontinuiranoj vojnoj pomoći EU'', tokom prvog ličnog kontakta sa novim ministrom odbrane Ukrajine Rustemom Umerovom.

''Pripremamo dugoročne bezbednosne obaveze za Ukrajinu'', rekao je Borelj.

Evropska odbrambena agencija ranije ove sedmice navela je da je sedam zemalja članica EU naručilo municiju u okviru šeme nabavke kako bi ona hitno bila dopremljena u Ukrajinu, prenosi Rojters.

Borelj je ranije danas sazvao ministre spoljnih poslova zemalja članica EU na sastanak u Kijevu, što će biti prvi put da do takvog sastanka dođe van granica EU.

On je ranije rekao da na tom sastanku ne treba očekivati bilo kakve odluke, jer se radi o neformalnom sastanku, koji su obično posvećeni dubljim političkim raspravama, a ne donošenju konkretnih odluka.

Upitan da li će odluka o dodeli 20 milijardi evra pomoći Ukrajini biti doneta na sastanku, on je rekao da će ta odluka biti doneta, ''ali ne mogu da vam kažem da li sledeće sedmice ili sledećeg meseca''.