3. oktobar 2023 00:12

Šarl Mišel: Na sastanku u Granadi biće definisani budući prioriteti EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šarl Mišel: Na sastanku u Granadi biće definisani budući prioriteti EU

Foto: AP Photo/Altaf Qadri

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da predstojeći neformalni sastanak u Granadi 6. oktobra ima veliki značaj jer će biti razmotrena najhitnija pitanja sa kojima se EU trenutno suočava, kao što su migracije i definisani budući prioriteti.

"Diskusije će nam omogućiti da zajednički zacrtamo kurs Unije, definišući njen pravac i ciljeve za naredne godine. Rezultat našeg procesa razmišljanja u narednih nekoliko meseci će oblikovati Stratešku agendu 2024-2029", poručio je Mišel u pozivnom pismu članovima Evropskog saveta.

Prema njegovim rečima, kada je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu pre više od 18 meseci, na sastanku u Versaju članovi Evropskog saveta su pružili nepokolebljivu podršku Ukrajini i postavili novi strateški pravac delovanja za izgradnju suvereniteta EU, obavezujući se da će zajedno jačati odbrambene kapacitete, smanjiti energetsku zavisnost i izgraditi snažniju ekonomsku bazu.

"Sastanak u Granadi je prilika da se osvrnemo unazad i kritički procenimo napredak u jačanju evropskog suvereniteta, identifikujući naša dostignuća, kao i oblasti koje još uvek zahtevaju političko delovanje", rekao je Mišel, napominjući da će taj sastanak biti ujedno i prilika da se identifikuju budući izazovi i definiše strategija, kako bi se obezbedila otpornost i konkurentnost EU u promenljivom geopolitičkom okruženju.

On je dodao da će se izvan strateške agende, inherentni deo ove diskusije odnositi na budućnost proširene Evropske unije i posledice koje ovo proširenje može da ima, za samu EU i za buduće članice.

"Od vitalnog je značaja da razmotrimo buduću dinamiku Unije, naše politike i donošenje odluka, između ostalog, kako bismo osigurali nastavak uspeha EU. Posebno ćemo se pozabaviti kritičnim pitanjima, kao što su: Šta radimo zajedno? Kako odlučujemo? Kako uskladimo svoja sredstva sa našim ambicijama", navodi se u pozivnom pismu predsednika Evropskog saveta.

Neformalni sastanak Evropskog saveta biće održan 6. oktobra u Granadi, a domaćin će biti španski premijer Pedro Sančez.