10. oktobar 2023 09:24

Mjanmar: U napadu na izbeglički kamp ubijeno najmanje 30 ljudi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mjanmar: U napadu na izbeglički kamp ubijeno najmanje 30 ljudi

Foto: Shutterstock.com/Giannis Papanikos, ilustracija

NEJPIDO - U artiljerijskom napadu na izbeglički kamp, u blizini granice Mjanmara sa Kinom, poginulo je najmanje 30 ljudi, uključujući žene i decu, prenosi Rojters pozivajući se na lokalne medije i izvore.

Vojska Mjanmara tvrdi da nije odgovorna za artiljerijski napad na izbeglički kamp u državi Kačin, na granici sa Kinom, saopštio je portparol vojne hunte, koja drži vlast u državi.

Granatiranje se dogodilo u ponedeljak, blizu ponoći u državi Kačin, saopštili izvori Rojtersu, kada je artiljerijskom vatrom gađan kamp oko 5 km od baze u pograničnom gradu Laiza, koji je pod kontrolom vojske za nezavisnost Kačina (KIA), miltantne organizacije koja je godinama u sukobu sa vojskom Mjanmara.

Lokalni mediji navode da je ubijeno 30 ljudi i za artiljerijski napad okrivljuju vojsku, navodi britanska agencija, uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri broj poginulih.

Ujedinjene nacije u Mjanmaru su danas saopštile da su duboko zabrinute zbog izveštaja o smrti civila u kampu za interno raseljena lica u severnoj državi Kačin.

"UN u Mjanmaru su duboko zabrinute zbog prvih izveštaja iz Kačina da su civili, uključujući žene i decu, ubijeni i povređeni u bombardovanju. Kampovi za interno raseljena lica su mesta utočišta, a civili, ma gde da se nalaze, nikada ne bi trebalo da budu meta“, navodi se u saopštenju na Fejsbuku.

U Mjanmaru je prisutno više sukoba u nekoliko regiona, nakon državnog udara 2021. godine koji je izvršila vojska, u kojima učestvuju i milicije etničkih manjina i pokret otpora koji se bore protiv vojnih vlasti.

Ovaj najnoviji incident je sa najvećim brojem žrtava posle vazdušnog napada na nestabilnu regiju Sagaing u Mjanmaru u aprilu, u kojem je poginulo više ljudi, uključujući civile.