15. oktobar 2023 08:18

Politiko: Da li Izrael u Gazi postupa u skladu sa međunarodnim pravom?

Izvor: TANJUG

podeli vest

Politiko: Da li Izrael u Gazi postupa u skladu sa međunarodnim pravom?

Foto: AP Photo/Hatem Moussa

TEL AVIV - Teroristi Hamasa koji su namerno masakrirali civile i koje osnivačka povelja obavezuje na uništenje Izraela, nesumnjivo su krivi za ratne zločine, međutim postavlja se pitanje koliko daleko Izrael može da ide u svom odgovoru, piše Politiko.

Početne akcije Izraela su izazvale talas kritika, a pojedine grupe za ljudska prava su Izrael optužile za "zločinačku osvetničku politiku", tvrdeći da razmere vazdušnih udara i blokade predstavljaju "ratne zločine koje su otvoreno naredili najviši izraelski zvaničnici".

Organizacija "Lekari bez granica" optužila je Izrael za nezakonito "kolektivno kažnjavanje" ljudi u Pojasu Gaze "potpunom opsadom, neselektivnim bombardovanjem i pretnjom kopnenim napadom".

Međutim, pravni stručnjaci navode da međunarodno pravo i posebna pravila o regulaciji ratovanja daju Izraelu značajnu slobodu da napadne Hamas.

"Član 51. Povelje Ujedinjenih nacija daje državama pravo na samoodbranu od oružanog napada, pod uslovom da je, prema međunarodnom običajnom pravu, sila koju koriste neophodna i srazmerna. Proporcionalnost ne znači simetriju u vrsti korišćenog oružja ili broju nanetih žrtava. To znači da država koja se brani može da upotrebi onoliko sile koliko je potrebno da se suoči sa pretnjom, ali ne više", piše Politico.eu.

Povlačenje te granice je subjektivan i sporan proces, navodi briselski portal, ali profesor prava na Univerzitetu u Ekseteru, u Engleskoj, Aurel Sari smatra da dosadašnja izraelska operacija ispunjava te kriterijume.

"Razmere Hamasovog napada, njegova namera i dokazana sposobnost znače da će invaziju na Gazu ili čak njenu privremenu okupaciju u cilju uništenja grupe biti relativno lako pravno opravdati", rekao je Sari.

Međutim, neke mere su posebno sporne, pogotovo najave izraelskog ministra odbrane Joava Galana da će Gaza ostati "bez struje, hrane i goriva" ili izjava ministra energetike Izraela Kaca koji je rekao da "nijedak električni prekidač neće biti uključen, nijedan kamion sa gorivom neće ući" u Gazu, dok Hamas ne bude oslobodio taoce.

"Jasno je da postoji određeni nivo snabdevanja koji Izrael treba da dozvoli. Pitanje je da li Izrael treba da obezbedi struju oblastima koje Hamas jasno kontroliše i gde će Hamas koristiti struju da napadne Izrael", navodi Amičaj Koen, profesor prava na Izraelskom institutu za demokratiju u Jerusalimu.

Sa druge strane, profesor prava na Univerzitetu Tafts u Bostonu Tom Danenbaum kaže da naređenje izraelskog ministra odbrane predstavlja očigledno kršenje zabrane izgladnjivanja civila.

Sporna je i naredba Izraelske vojske (IDF) Palestincima u severnom delu Pojasa Gaze da se evakuišu, navodi Politiko i dodaje da teške humanitarne posledice ove odluke nisu sporne.

Infrastruktura Gaze je u ruševinama i malo je mesta na koje može otići toliko ljudi, međutim pravni aspekti su komplikovaniji.

Stručnjaci razlikuju privremenu evakuaciju civila u ratnim zonama, koja može biti zakonita, i trajno raseljavanje, gde je namera da se spreči njihov povratak.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) kaže da uputstva za evakuaciju, u kombinaciji sa opsadom, "nisu u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom".

Pitanje evakuacije je pomešano sa specifičnim uslovima u Gazi, gde je Hamas duboko infiltriran u civilno stanovništv.

Međunarodno humanitarno pravo kaže da vojnici moraju da prave razliku između boraca i vojnih objekata s jedne strane i civila i civilnih objekata s druge strane. Namerno ciljanje civila i civilnih objekata je uvek nezakonito, ali napad u kom su ubijeni civili, čak i veliki broj njih, može da bude legalan ako je neophodan u neke vojne svrhe i proporcionalan. Međutim, tumačenje pravnih principa može dovesti do različitih zaključaka, piše list.

Avičaj Mandelblit koji je bio izraelski državni tužilac kaže da i Hamasov način ratovanja igra ulogu u ovom pitanju.

"Gaza nije običan grad. To je vojni grad. Postoje hiljade legalnih vojnih ciljeva u naseljima Gaze. Ne možete ih razlikovati", smatra on i dodaje da "ako to želite da uradite, onda morate da uništite Gaze jer je sve u Gazi, skoro svaka zgrada, uporište Hamasa".

Dodaje da je evakuacija civila neizbežna i da ne postoji drugi način jer će, u suprotnom, biti ubijeni.

Međutim, međunarodno pravo zahteva da se svaka meta mora proceniti pojedinačno.

"Veoma je teško videti pravnu osnovu za mnoge od ovih akcija. Teško je poverovati da je sve ove zgrade aktivno koristio Hamas ili da je njihova vojna vrednost veća od predvidive štete za civile u njima ili u njihovoj blizini", kaže Adil Hake sa Pravnog fakulteta u Nju Džersiju.

Politiko ističe da je rat Hamasa i Izraela dobio "egzistencijalni kvalitet".

"Ovaj put će to biti rat do kraja. Ili mi, ili oni, jer znamo šta će nam učiniti", kaže Mandelblit, dok Koen upozorava da međunarodno pravo nije jedini razlog za vođenje rata u skladu sa pravilima.

"Činjenica da će mnogo dece u Gazi, palestinske dece, poginuti u napadu, čak i ako je legalan, destruktivna je za legitimitet Izraela širom sveta", navodi profesor prava na Izraelskom institutu za demokratiju u Jerusalimu.