29. oktobar 2023 22:25

Izrael poziva na hitnu evakuaciju sa severa Pojasa Gaze; Palestinci: Nemoguće je pronaći bezbedno mesto za boravak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izrael poziva na hitnu evakuaciju sa severa Pojasa Gaze; Palestinci: Nemoguće je pronaći bezbedno mesto za boravak

Foto: AP Photo/Abed Khaled

TEL AVIV - Izraelska vojska (IDF) upozorila je večeras da je poziv na evakuaciju, koji je Palestincima u Pojasu Gaze uputila pre dve nedelje, sada "hitan".

Portparol vojske Danijel Hagari podsetio je da je IDF tokom protekle dve nedelje pozivao stanovnike severnog dela Pojasa Gaze i grada Gaze da se privremeno presele na jug zbog "lične bezbednosti“, prenosi Al Džazira.

„Danas naglašavamo da je ovo hitan poziv“, dodao je on u televizijskom obraćanju.

Ovo je drugo upozorenje Hagarija na hitnost evakuacije Palestinaca, nakon što je ranije danas rekao da "želi da poveća značaj i hitnost" poziva civilima sa severa Pojasa Gaze da se pomere južno, jer vojska prelazi u "sledeću fazu" rata sa Hamasom i "širi svoje operacije".

Za civile je nemoguće pronaći bezbedno mesto za boravak i evakuaciju

Civili u Pojasu Gaze smatraju da je nemoguće pronaći bezbedno mesto za boravak i evakuaciju, nakon što su Izraelske odbrambene snage (IDF) zatražile od njih da napuste severni deo enklave.

''Živeli smo u miru. Odjednom smo čuli lupanje i buku. Živeli smo u miru i bili bezbedni i odjednom se sve promenilo i srušilo se'', rekla je 13-godišnja palestinka Hana Bin Baim u izbegličkom kampu Deir al-Balah u Gazi za Si-En-En.

Istakla je da je situacija u kampu strašna, pošto su zalihe na izmaku.

''Nema vode, mučimo se da obezbedimo malu količinu vode koju bi mala deca popila... Čekamo pet do sedam sati u pekari da kupimo hleb za jelo. Situacija se iz dana u dan pogoršava. Zato želim da se rat završi'', rekla je Hana.

Snage za brzo reagovanje marinaca SAD kreću se ka istočnom Mediteranu

Snage za brzo reagovanje američkih marinaca kreću se ka istočnom Sredozemnom moru, javlja Si-En-En pozivajući se na dva neimenovana zvaničnika.

Kako su naveli izvori te američke televizijske mreže, 26. ekspediciona jedinica marinaca, na amfibijskom jurišnom brodu USS ''Batan'', delovala je u vodama Bliskog istoka poslednjih nedelja, ali je krajem prošle nedelje počela da se kreće ka Sueckom kanalu.

Prema rečima jednog od zvaničnika, ''Batan'' se trenutno nalazi u Crvenom moru i očekuje se da će uskoro preći u istočni Mediteran.

Tim potezom će se jedinica marinaca približiti Libanu i Izraelu, u trenutku kada SAD upozoravaju građane da napuste Liban. 

Crveni polumesec: Izraelski vazdušni napadi naneli veliku štetu bolnici u Gazi

Izraelski vazdušni napadi naneli su veliku štetu bolničkim odeljenjima i izložili stanovnike i pacijente gušenju u bolnici Al Kuds, saopštio je danas palestinski Crveni polumesec.

Ta humanitarna organizacija optužila je Izrael da je „namerno” pokrenuo vazdušne napade "direktno pored bolnice Al Kuds, sa ciljem da primora medicinsko osoblje, raseljene ljude i pacijente da se evakuišu", prenosi CNN.

Video snimci palestinskog Crvenog polumeseca pokazuju kako prašina zamagljuje hodnike u bolnici, a neki ljudi pokušavaju da stave maske za lice. Na drugom video snimku, koji je dobio CNN, vidi se oblak prašine koji se diže pored bolnice.

Direktor bolnice Al-Kuds, Bašar Murad, rekao je za CNN da su izraelske snage tri puta gađale okolinu bolnice danas od 16:45 časova po lokalnom vremenu.

Šef Šin Beta u izveštaju upozorava da bi Zapadna obala mogla da eruptira

Direktor izraelske službe bezbednosti Šin Bet, Ronen Bar upozorio je danas u izveštaju ratnoj vladi u Tel Avivu da bi moglo doći do "erupcije nasilja" na Zapadnoj obali.

On je to obrazložio porastom nasilja koje čine izraelski naseljenici na toj palestinskoj teritoriji, kao i povećanjem broja incidenata između doseljenika i Palestinaca koji završavaju smrću Palestinaca, preneo je Tajms of Izrael.

Bar je naveo da SAD i EU takođe upozoravaju da je Zapadna obala na tački ključanja.

''Ovi incidenti će verovatno zapaliti područje i naštetiti ratnim naporima protiv Hamasa", navodi se u izveštaju Šin Beta. 

Izraelska vojska sukobila se sa naoružanim Palestincima u Pojasu Gaze, u sukobu korišćeni minobacači

Pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) sukobili su se sa naoružanim Palestincima koji su se navodno pojavili iz tunela u severnom delu Pojasa Gaze, blizu Ereza.

Kako je preneo izraelski vojni radio, snage IDF ubile su veći broj naoružanih napadača.

Tokom sukoba korišćeni su i minobacači, zbog čega su se oglasile sirene u okolini naselja Netiv Hasari, prenosi portal Tajms of Izrael.

Iz komande IDF za sada nije bilo komentara o ovom incidentu.

Izraelski borbeni avioni gađali infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelska vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni danas napali infrastrukturu Hezbolaha u južnom Libanu, odgovarajući na granatiranje severnog Izraela koje izvodi ta organizacija.

Izraelske oružane snage (IDF) su navele da su izraelski avioni u napadu u oblasti Har Dova uništili oružje "koje je moglo da se upotrebi za dalje granatiranje", prenosi Si-En-En.

U saopštenju se dodaje da je, od tri ispaljena projektila iz te oblasti, izraelska vojska presrela dva, a da je treći pao na nenastanjeno područje.

Libanski Hezbolah je podržao Hamas i oštro osudio ofanzivu Izraela u Pojasu Gaze, ali do sada nije intervenisao u ime te poalestinske militantne organizacije.

IDF: Kopnene snage nastavljaju da deluju u severnom delu Pojasa Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da kopnene snage nastavljaju da deluju u severnom delu Pojasa Gaze, ubijajući pripadnike Hamasa i uništavajući lokacije koje pripadaju toj terorističkoj grupi.

IDF navodi da su trupe ubile više napadača Hamasa koji su otvorili vatru na kopnene snage u Pojasu Gaze i druge teroriste identifikovane na plaži u Gazi, u blizini zajednice Zikim na jugu Izraela, preneo je "Tajms of Izrael".

Prema navodima IDF, kopnene trupe, uključujući tenkove, takođe, su pogodile položaje protivtenkovskih vođenih raketa, osmatračnice i drugu infrastrukturu Hamasa.

Izraelske snage su, takođe, uputile Vazduhoplovstvo da izvrši udare na zgrade koje koristi teroristička grupa, dodao je IDF.

Galant: Kopnena operacija je povezana sa naporima da se vrate taoci

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je danas, posle susreta sa članovima porodica talaca koje pripadnici militantnog Hamasa trenutno drže u Gazi, da je kopnena operacija izraelske vojske povezana sa naporima da se taoci oslobode. 

"Kopenska operacija je povezana sa naporima da se vrate taoci", rekao je Galant porodicama, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, ako ne bude vojnog pritiska na Hamas, neće doći do napretka, preneo je "Tajms of Izrael".

"Mi se borimo protiv životinja, a ne ljudi. To je složeno putovanje, sa nadama i razočarenjima. Odlučan sam da dobijem rat i povratak talaca je deo pobede", istakao je Galant.

Galant: Vojni pritisak na Hamas može dovesti do oslobađanja talaca

Joav Galant izjavio je danas da je veća verovatnoća da vojni pritisak na palestinsku militantnu grupu Hamas dovede do oslobađanja zarobljenika koju ta grupa drži, nego da do oslobađanja dovede velika razmena zatvorenika.

''Ako ne bude vojnog pritiska na Hamas, neće biti nikakvog napretka", rekao je Galant,  a prenosi Tajms of Izrael.
Galant se ranije danas sastao sa članovima porodica talaca koje drži Hamas u Gazi.

''Priče koje objavljuje Hamas su deo njihovih psiholoških igara...Hamas cinično koristi one koji su nam dragi - oni razumeju bol i pritisak'', rekao je Galant tokom razgovora sa rođacima nekih od 239 talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

On je porodicama talaca rekao da zamena zatvorenika prema principu ''svi za svakoga'' nije izvodljiva.

Bajden poručio Netanijahuu: Hitno i značajno povećati priliv pomoći civilima u Gazi

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas u telefonskom razgovoru premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu da je potrebno da se hitno i značajno poveća priliv humanitarne pomoći za zadovoljenje potreba civila u Gazi, saopštila je Bela kuća.

Bajden je ponovio da Izrael ima "sva prava i odgovornost da brani svoje građane od terorizma" i naglasio potrebu da to učini u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom koje daje prioritet zaštiti civila.

U razgovoru je bilo reči i o naporima da se lociraju i oslobode taoci koje drži Hamas.

U saopštenju Bele kuće se navodi da su se dvojica lidera saglasila da „ostanu u redovnim konsultacijama i direktno i putem njihovih timova za nacionalnu bezbednost“.

Bajden i El Sisi za ubrzanje i povećanje pomoći za Pojas Gaze

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov egipatski kolega Abdel Fatah el Sisi obavezali su se u telefonskom razgovoru na značajno ubrzanje i povećanje pomoći koja stiže u Pojas Gaze počev od danas, a zatim kontinuirano, saopštila je Bela kuća.

Bajden je zahvalio Sisiju na vodećoj ulozi Egipta u naporima da se olakša isporuka humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Pojasa Gaze. 

Oni su takođe razgovarali o važnosti zaštite života civila, poštovanju međunarodnog humanitarnog prava i potrebi da se obezbedi da Palestinci u Gazi ne budu raseljeni u Egipat ili bilo koju drugu zemlju. 

Bajden je obavestio Sisija o naporima SAD da obezbede da regionalni akteri ne prošire sukob u Gazi, kao i o kontinuiranim naporima da se obezbedi oslobađanje talaca.

Ministarstvo zdravlja u Gazi: U izraelskim napadima poginulo 8.005 osoba, od kojih 3.342 dece

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze premašio je 8.000, od kako su počeli sukobi 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja koje vodi palestinska militantna grupa Hamas.

Kako je navelo, do sada je poginulo 8.005 osoba, od kojih je 3.342 dece, prenosi izraelski Harec. 

Izrael je započeo vazdušne napade na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra na Izrael, a potom je ušao i kopnenim snagama u tu enklavu.

Al Arabija: Gađana oblast u blizini bolnice Al Kuds u Pojasu Gaze

Područje u blizini bolnice Al Kuds u Pojasu Gaze našlo se na meti izraelskih vazdušnih napada, javila je TV Al Arabija. 

Palestinski Crveni polumesec prethodno je danas saopštio da je od izraelskih vlasti dobio upozorenje da se bolnica odmah evakuiše.

U saopštenju palestinskog Crvenog polumeseca navodi se da se od jutros sprovode izraelske racije na 50 metara od bolnice, preneo je Rojters. 

Direktor bolnice Al Kuds u Gazi kaže da policija i Hamas nisu u bolnici

Direktor bolnice Al Kuds u gradu Gazi Basam Murad izjavio je danas da nema prisustva ni policije ni snaga Hamasa u toj bolnici, od čijeg je osoblja izraelska vojska zatražila da se evakuiše, posle čega je, prema njegovim rečima, počelo granatiranje okolnih zgrada.

''Nema prisustva policije u bolnici, nema vojnog prisustva, baš ničega. Ovde su samo hiljade Palestinaca, od kojih su mnogi izgubili svoje domove. Hiljade drugih traže sklonište u školama Agencije UN za rad s palestinskim izbeglicama (UNRWA)'', rekao je on, prenosi Al Džazira.

Dodao je da izraelske snage granatiraju zgrade u okolini bolnice.

''Izrael gađa svaku zgradu oko bolnice Al Kuds. Zašto je to? Niko ne zna'', rekao je Murad.

Saliven:U toku pregovori o oslobađanju talaca,SAD u stalnom kontaktu s Izraelom

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je danas da su pregovori o oslobađanju Hamasovih talaca u toku, a SAD u kontaktu sa Izraelom i regionalnim partnerima svakog sata kako bi obezbedile njihovo oslobađanje.

Govoreći o teškom položaju porodica talaca, američki savetnik za nacionalnu bezbednost je rekao da je nemoguće razumeti kroz šta oni prolaze ne znajući sudbinu svojih najmilijih, preneo je "Tajms of Izrael".

"To je nešto što nas emotivno opterećuje, ali pokušavamo da ostanemo što fokusiraniji i što jasniji u postizanju cilja vraćanja tih ljudi kući", kazao je on i dodao da je jedan od ciljeva humanitarnih pauza u borbama u Gazi bezbedno oslobođanje talaca.

Saliven je istakao da SAD još uvek rade na izvlačenju nekoliko stotina američkih državljana koji žele da napuste Gazu, što za sada nailazi na nepopustljivost Izraela, Egipta i Hamasa.

Džonoson: SAD će pokrenuti zakon za zasebno finansiranje pomoći Izraelu

Novi predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonoson najavio je danas da će SAD pokrenuti zakon za zasebno finansiranje pomoći Izraelu.

''Pokrenućemo novi samostalni zakon o finansiranju Izraela'', izjavio je Džonoson.

Upitan da li to znači odvajanje finansiranja pomoći Izraelu od pomoći Ukrajini, on je rekao da postoji ''mnogo stvari širom sveta'' na koje je potrebno dati odgovore, ali da su događaji u Izraelu trenutno ono što privlači pažnju, prenosi Foks njuz.

''Sličnu meru imaju i naše republikanske kolege u Senatu. Smatramo da je potrebno hitno to učiniti'', rekao je Džonson u intervjuu za Foks njuz.

Izraelski predsednik sastao se se predstavnicima porodica talaca koje drži Hamas

Izraelski predsednik Isak Hercog sastao se danas u svojoj rezidenciji u Jerusalimu sa predstavnicima porodica talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

Na sastanku je učestvovalo oko 70 članova porodica 35 talaca, a Hercog će se narednih dana sastati i sa drugim rođacima otetih, prenosi Tajms od Izrael.

Nakon što je Izrael započeo prvu fazu kopnene ofanzive u Pojasu Gaze poslednjih dana poraslo je ogorčenje porodica talaca prema izraelskoj vladi jer strahuju da bi vojna operacija mogla da ugrozi živote njihovih bližnjih.

IDF: Broj talaca koje drži Hamas povećan na 239

Broj talaca koje u Pojasu Gaze drži palestinska militantna organizacija Hamas povećan je danas na 239, saopšteno je iz Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Portparol IDF Danijel Hagari rekao je da je vojska do sada obavestila porodice 239 talaca da se njihovi najblići nalaze u zarobljeništvu u Pojasu Gaze.

On kaže da broj nije konačan jer vojska istražuje nove informacije, prenosi Tajms of Izrael.

''To je nesaglediv broj. Među taocima ima i stranih radnika, potrebno nam je vremena da dođemo do svih porodica“, rekao je on.

Palestinski Crveni polumesec primio 10 kamiona pomoći koji su prešli iz Rafe

Palestinski Crveni polumesec saopštio je danas da je od egipatskih kolega preko prelaza Rafe, primio 10 kamiona sa zalihama hrane i medicinskih potrepština.

Do sada je u Pojas Gaze stiglo ukupno 94 kamiona sa humanitarnom pomoći, dok slanje goriva još nije dozvoljeno.

Novinar Si-En-En-a (CNN) na terenu navodi da je video kako je ukupno 40 kamiona iz Egipatske Nacionalne alijanse za civilni razvoj (NACDW) stiglo na egipatsku stranu prelaza između subote i nedelje ujutro - od kojih većina čeka da prođe bezbednosne provere pre nego što uđu u Gazu.

Izraelska vojska saopštila je da očekuje da će više kamiona pomoći uskoro početi da ulazi u Gazu.

UN: Na hiljade ljudi u Gazi provalilo u skladišta sa hranom i drugom pomoći

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć i rad sa palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) saopštila je danas da je hiljade ljudi provalilo u neka od njenih skladišta i distributivnih centara u centralnim i južnim delovima pojasa Gaze i da su ''uzeli pšenično brašno i druge osnovne potrepštine za preživljavanje poput higijenskih sredstava".

Iz UNRWA je saopšteno da je u jednom od skladišta u koje je provaljeno bila uskladištena pomoć u vidu prehrambenih proizvoda i zaliha iz humanitarnih isporuka dostavljenih preko Egipta, prenosi Gardijan.

"Ovo je znak da ljudi gube nadu i iz minuta u minut postaju sve očajniji. Oni su gladni, izolovani i trpe nasilje i ogromne nevolje već tri nedelje", rekao je zvaničnik Svetskog programa za hranu za taj region (WFP) Samer Abdeljaber.

Istakao je da je potrebna ''humanitarna pauza'' u sukobima kako bi se ljudima bezbedno i efikasno dostavila hrana, voda i ostale osnovne potrepštine.

Teheran: Tvrdnje da je Iran direktno povezan sa napadom Hamasa neosnovane

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian izjavio je danas da su tvrdnje da je Iran direktno povezan sa napadom Hamasa izvedenim 7. oktobra neosnovane.

"Uvek smo davali političku medijsku i međunarodnu podršku Palestini. To nikada nismo poricali", rekao je Amirabdolahian za Si-En-En (CNN).

Prema njegovim rečima, kada je reč o operaciji Oluja Al-Aksa, koju je Hamas pokrenuo protiv Izraela 7. oktobra, nije bilo veze između Irana i te operacije, niti njegove vlade niti dela njegove zemlje.

RSF: Ubistvo Rojtersovog novinara 13. oktobra u Libanu bio ciljani napad

NVO Reporteri bez granica (RSF) saopštila je da je ubistvo Rojtersovog novinara Isama Abdalaha u Libanu 13. oktobra rezultat ciljanog napada iz pravca izraelske granice.

"Prema balističkoj analizi koju je sproveo RSF, pucnji su dolazili istočno od mesta gde su stajali novinari, iz pravca izraelske granice", naveo je RSF, prenela je Al Džazira.

RSF je istakao da dva udarca na istom mestu u tako kratkom vremenskom periodu, od nešto više od 30 sekundi, iz istog smera, jasno ukazuju na precizno gađanje.

Snimak objavljen na internetu pokazuje da su Abdalah i druge kolege bili jasno označeni znakom "Press" kada su na njih pucali.

Premijer Norveške kritikovao Izrael zbog nesrazmerne reakcije na napad Hamasa

Norveški premijer Jonas Gar Stjore izjavio je danas da je reakcija Izraela na Hamasov napad nesrazmerna i da predstavlja kršenje pravila međunarodnog prava.

"Međunarodno pravo propisuje da (reakcija na takav napad) mora biti srazmerna", rekao je u intervjuu za norveški javni servis premijer Stjore, prenosi AP.

On je istakao da se mora voditi računa o civilima, što je i propisano odredbama humanitarnog prava.

London: Policajcima naloženo da pojačano nadziru škole zbog tenzija oko Gaze

Policajcima u Londonu naloženo je da pojačaju aktivnosti prikupljanja obaveštajnih podataka u školama kao odgovor na rat između Izraela i Hamasa, što je pojačalo zabrinutost među grupama za zaštitu ljudska prava u vezi sa nadzorom dece.

Policajcima je naloženo da "pojačaju vidljive patrole" u školama i da se angažuju sa školskim osobljem kako bi dobili informacije o "tenzijama u zajednici", navodi se u pismu upućenom direktorima škola, preneo je "Gardijan".

Prema navodima policije, ciljevi pojačanih aktivnosti u školama su "čuvanje mladih ljudi, poboljšanje poverenja u policiju i njihovo odvraćanje od kriminalnih aktivnosti".

Sunak i Makron zabrinuti zbog rizika od eskalacije sukoba na Zapadnoj obali

Britanski premijer Riši Sunak i francuski predsednik Emanuel Makron izrazili su danas, u telefonskom razgovoru, zabrinutost zbog opasnosti od proširenja sukoba Izraela i Hamasa u širem regionu, a naročito na Zapadnoj obali.

Dvojica lidera su takođe naglasila važnost isporuke hitne humanitarne pomoći civilima u ugroženoj palestinskoj enklavi Gazi, preneo je Rojters.

"Oni su se dogovorili da zajedno rade kako bi se ključna humanitarna pomoć - hrana, gorivo, voda i lekovi - obezbedila onima kojima je najpotrebnija. Saglasni su i da nastave sa naporima da se iz ratne zone evakuišu strani državljani", saopšteno je iz kabineta britanskog premijera.

Povređen pripadnik mirovnih sanga UN u Libanu

Jedan pripadnik privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNFIL) lakše je povređen kada su u subotu dve minobacačke granate pogodile bazu UNIFIL-a u blizini sela Hula u Libanu, saopšteno je danas iz te misije. 

Pripadnik mirovnih snaga prebačen je u bolnicu u sedištu UNFIL-a u gradu Nakura i njegovo stanje je trenutno stabilno, naveo je UNFIL na društvenoj mreži X (Tviter). 

Jedinice UNFIL-a juče su pogođene dva puta. 

Asistentkinja Sare Netanjahu suspendovana na 14 dana zbog zapaljivih objava na Fejsbuku

U jeku rata u Pojasu Gaze, asistentkinja Sare Netanjahu, supruge izraelskog premijera, suspendovana je na 14 dana zbog tirade optužbi i zapaljivih objava na Fejsbuku (FB).

Odluku o suspenziji asistentkinje Cipi Navon doneo je Josi Šeli, šef kabineta premijera Netanjahua nakon njenih brojnih objava u kojima je koristila izraze "izdajice, ološ i peta kolona", prenosi Tajms of Izrael.

U jednom postu na FB Navon je napisala da "izdajnici sa levice nastavljaju sa huškanjem protiv premijera".

Tedros: SZO zabrinuta zbog upozorenja o hitnoj evakuaciji bolnice Al Kuds u Gazi

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da je izveštaj palestinskog Crvenog polumeseca da je dobio upozorenje od izraelskih vlasti da odmah evakuiše bolnicu Al Kuds u Pojasu Gaze "duboko zabrinjavajući".

"Izveštaj Palestinskog Crvenog polumeseca o pretnjama da se evakuiše bolnica Al Kuds u Gazi je duboko zabrinjavajući", napisao je Tedros na platformi X (Tviter).

Nemoguće je evakuisati bolnice pune pacijenata bez ugrožavanja njihovih života, ponovio je on.

Papa pozvao na pririmirje u Gazi i oslobađanje talaca

Papa Franja pozvao je danas na prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa i ponovio apel da se oslobode taoci koje drži militantna palestinska grupa u Gazi.

On je na nedeljnoj molitvi na Trgu Svetog Petra u Rimu pozvao sve strane u sukobu da polože oružje, prenosi Gardijan.

"Prekid vatre, kažemo prekid vatre. Braćo i sestre, prestanite. Rat je uvek poraz", dodao je papa.

Gutereš: Situacija u Gazi se ubrzano pogoršava, neophodan prekid vatre

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš upozorio je danas se situacija u Pojasu Gaze ubrzano pogoršava i ponovo apelovao na prekid vatre kako bi se okončala "noćna mora" krvoprolića.

"Situacija u Gazi postaje sve očajnija iz sata u sat. Žao mi je što je Izrael, umesto kritično potrebne humanitarne pauze, uz podršku međunarodne zajednice, intenzivirao svoje vojne operacije", rekao je Gutereš tokom posete glavnom gradu Nepala Katmanduu, prenosi Tajms od Izrael.

Izrael ponavlja da njegova ofanziva u Gazi ima za cilj uništavanje Hamasove infrastrukture i obećava da će eliminisati celu terorističku mrežu koja vlada Pojasom Gaze.

Izrael otvorio drugu od tri vodovodne mreže koje snabdevaju Gazu

Izrael je otvorio drugu od tri vodovodne mreže koje snabdevaju Pojas Gaze, pa sada oko 28,5 miliona litara vode dnevno ide u palestinsku eklavu.

To je rekao koordinator izraelske agencije pri Ministarstvu odbrane koja sarađuje sa Palestincima (COGAT), preneo je Tajms of Izrael.

Snabdevanje sa 28,5 miliona litara dnevno je više od polovine od 49 miliona litara dnevno koliko je Izrael slao pre rata.

Raketni napad na centralni deo izraela

Na centralni deo Izraela danas su ispaljene rakete, čuju se brojne eksplozije, a sirene su se oglasile u mnogim gradovima, uključujući Tel Aviv, Hercliju i Rananu, Holon i Hod Hašaron, javlja Tajms of Izrael.

Za sada nema informacija o žrtvama ili materijalnoj šteti.

Kanal 12 navodi da je zbog raketnog napada 1,5-2 miliona ljudi moralo u skloništa.

Svetski program za hranu UN najavio još 40 kamiona pomoći za Gazu

Predstavnik Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) i šef kancelarije za Palestinu Samer Abdeldžaber izjavio je da se očekuje da će još 40 kamiona pomoći danas ući u Pojas Gaze.

"Nadamo se da ćemo danas moći da pustimo više kamiona u Gazu – očekuje se da će preći 40 kamiona. Međutim, takođe moram da predočim da to nije dovoljno jer su potrebe ogromne u ovom trenutku u Gazi. Potrebno nam je više od toga", rekao je Abdeldžaber za Si-En-En. 

On je objasnio da tih 40 kamiona pomoći zadovoljava dnevne potrebe za milion ljudi, a da je za dva miliona ljudi potrebno 100 kamiona hrane svakodnevno.

Izrael bi mogao da dozvoli drastično povećanje pomoći Gazi narednih dana

Izrael bi mogao da dozvoli značajno povećanje pomoći Gazi narednih dana, rekao je danas izraelski zvaničnik Elad Goren, pozivajući palestinske civile da idu ka "humanitarnoj zoni" na jugu.

"Narednih dana planiramo da drastično povećavamo količinu pomoći", rekao je pukovnik Goren iz Kogata, agencije pri Ministarstvu odbrane koja sarađuje sa Palestincima, preneo je Rojters.

On je dodao da je Tel Aviv obeležio da humanitarna zona bude na jugu Pojasa Gaze u oblasti Kan Junis.

Asistentkinja S.Netanjahu suspendovana na 14 dana zbog zapaljivih objava na FB

Palestinski Crveni polumesec: Izrael traži da se odmah evakuiše bolnica Al Kuds

Palestinski Crveni polumesec saopštio je danas da je dobio upozorenja od izraelskih vlasti da se odmah evakuiše bolnica Al Kuds u Pojasu Gaze.

"Od jutros se sprovode izraelske racije na 50 metara od bolnice", navodi se u saopštenju Palestinskog Crvenog polumeseca objavljenom na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Nakon što je Hamas 7. oktobra izvršio oružani napad na teritoriju Izraela, Izraelske odbrambene snage (IDF) su započele vazdušne udare, a juče i ulazak kopnenih trupa u Pojas Gaze.

Izrael povećao broj vojnika u operaciji u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) povećale su broj vojnika na terenu u okviru proširene operacije u pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Dodaje se da izraelske snage deluju dublje u toj palestinskoj enklavi.

Sukob Izraela i palestinske militantne grupe Hamas počeo je 7. oktobra, kada je Hamas počeo raketne napade, a potom izveo i kopneni upad i uzeo više od 200 talaca.

Netanijahu obrisao poruke u kojima krivi bezbednjake za upad Hamasa

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu obrisao je danas objavu na platformi X (Tviter) nakon što je došlo do nezadovoljstva zbog njegovih komentara u kojima je okrivio bezbednosne i obaveštajne službe za upad Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Premijera je napao član ratnog kabineta, lider Nacionalnog jedinstva Beni Ganc, kao i opozicioni lider Jair Lapid, jer je Netanijahu napisao na Iksu da nikada nije dobio nikakva upozorenja o Hamasovim "ratnim namerama" u bilo kojem trenutku, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahu je takođe naveo da su "sve bezbednosne službe, uključujući i šefa vojne obaveštajne agencije i šefa Šin Beta, agencije za unutrašnju bezbednost zemlje, mislile da je Hamas bio obuzdan i da je želeo sporazum".

Hiljade ljudi upalo u skladišta u pojasu Gaze zbog namirnica, UNRWA zabrinuta

Hiljade stanovnika Pojasa Gaze provalilo je u skladišta i distributivne centre Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) kako bi uzeli brašno i "osnovne stvari za preživljavanje", saopštila je danas UNRWA, prenosi Rojters.

"Ovo je zabrinjavajući pokazatelj da je društveni poredak počeo da se urušava, tri nedelje nakon početka rata i opsade Gaze", saošptila je UNRWA.

Jedno od skloništa locirano je u Der al-Balahu, gde UNRWA čuva namirnice pristigle iz humanitarnih 

Izraelska vojska: Pogodili smo oko 450 Hamasovih meta u Pojasu Gaze

Izraelske kopnene snage saopštile su danas da su borbeni avioni pogodili oko 450 Hamasovih meta u Pojasu Gaze tokom prethodnog dana.

Gađani su Hamasovi komandni centri, osmatračnice i pozicije za lansiranje protivtenkovskih navođenih raketa, preneo je Tajms of Izrael.

Navedeno je da je izraelska vojska proširila kopnene operacije u Pojasu Gaze tokom noći, pa su ušle i nove snage.

Sednica SB UN o Gazi zakazana za sutra na zahtev UAE

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra vanrednu, hitnu sednicu na zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata, javlja AP pozivajući se na predstavnika Abu Dabija u Savetu.

Nešto ranije, UAE su zatražili od SB UN da zaseda "što pre je moguće", nakon izraelskih proširenih kopnenih operacija u Pojasu Gaze i prekida telekomunikacionih mreža.

Emirati su zatražili od šefova UN za humanitarna pitanja, Martina Grifitsa i Filipa Lazarinija, da podnesu izveštaj.

Predsednika Irana Raisi: Potezi Izraela će možda primorati mnoge da se uključe

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je danas da su izraelski potezi "prešli crvene linije, što će možda primorati mnoge da preduzmu akciju".

"Vašington traži od nas da ne radimo ništa, ali oni daju veliku podršku Izraelu. Sjedinjene Države su poslale poruku 'Osovini otpora', ali su dobile jasan odgovor na bojnom bolju", naveo je Raisi na društvenoj platformi X (Tviter).

"Osovina otpora" je mreža iranskih savezničkih grupa širom Bliskog istoka, čiji je Hamas deo, a ima ih u Siriji, Iraku, Libanu, Jemenu i Siriji.

Palestinsko ministarstvo: Izraelske snage ubile tri Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su noćas tri Palestinca na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Palestinci, stari oko 30 godina, ubijeni su u severnom delu Zapadne obale, blizu Ramale i u izbegličkom kampu Askar kod Nablusa, prenosi Gardijan.

AP: Izrael izveo udare u blizini najveće bolnice u Gazi

Izraelski avioni izveli su rano jutros vazdušne napade u blizini najveće bolnice u Gazi, koja je puna pacijenata, a na tom mestu se nalazi i desetine hiljada Palestinaca koji traže sklonište, javlja AP.

Izrael je rekao da lideri militantnog Hamasa imaju komandni centar ispod bolnice, bez davanja mnogo dokaza, navela je američka novinska agencija.

Napadi su došli dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu objavio "drugu fazu" izraelskog rata protiv Hamasa, tri nedelje nakon što je Hamas upao na jug Izraela 7. oktobra i ubio više od 1.400 ljudi, pritom otevši oko 230 civila.

Palestinski mediji: Komunikacije se polako vraćaju u funkciju u Gazi

Telefonske i internet veze polako se vraćaju u funkciju u Pojasu Gaza, objavilo je danas nekoliko palestinskih medija, a preneo Rojters.

Američki satelitski komunikacioni sistem Starlink "pomoći će u komunikacijama međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama u Gazi", objavio je na platformi X (Tviter) vlasnik te mreže Ilon Mask.

Ovo je bio Maskov odgovor na izjavu kongresmena Aleksandrije Okasio-Kortez, da je gašenje komunikacija u Gazi "neprihvatljivo".

Izrael: Još jedan poziv civilima sa severa Gaze da se pomere južno

Izrael želi da "poveća značaj i hitnost" upozorenja civilima sa severa Pojasa Gaze da se pomere južno, jer vojska prelazi u "sledeću fazu" rata sa militantnim Hamasom, i "širi svoje operacije", poručio je danas portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari.

"Civili sa severa Gaze, iz grada Gaze, trebalo bi privremeno da se presele južno od Vadi Gaze, na bezbednija mesta, gde mogu da dobiju vodu, hranu i lekove", istakao je Hagari, preneo je Tajms of Izrael.

On je naveo da će se od sutra "humanitarni napori u Gazi, koje predvodi Egipat i SAD, proširiti", ali nije dao više detalja o tome.

Pariz: Policija ispalila suzavac tokom propalestinskog skupa, 15 uhapšenih

Policija u Parizu ispalila je danas suzavac kada je došlo do porasta napetosti tokom skupa podrške Palestincima u Pojasu Gaze, na kojem se okupilo između 3.000 i 4.000 ljudi. 

Uhapšeno je 15 osoba, prenosi BFM TV. 

Policija je opkolila stotine ljudi koji su se okupili na protestu, uprkos zabrani propalestinskih demonstracija i pokušala da obuzda demonstrante, ali je ispalila suzavac kada je došlo do porasta tenzija dok je jedna grupa, koja se odvojila, pokušala da maršira, dodaje AP. 

Abas pozvao Arapsku ligu da se okupi na vanrednom samitu zbog Gaze

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je danas Arapsku ligu da se okupi na vanrednom samitu zbog izraelske operacije u Gazi.

Abas je iz Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali pozvao lidere arapskih zemalja da sazovu hitan samit Arapske lige kao odgovor na izraelsku operaciju u Gazi, preneo je Si-En-En.

Abas se založio za hitnu akciju međunarodne zajednice i arapskih lidera da bi se prekinula izraelska agresija i dostavila humanitarna pomoć i da bi se sprečilo dalje raseljavanje Palestinaca.

Zamenik šefa Hamasa razgovarao sa predsednikom parlamenta Libana o pomoći Gazi

Zamenik šefa Hamasa Saleh el Aruri razgovarao je danas u Bejrutu sa predsednikom libanskog parlamenta i saveznikom libanske militantne grupe Hezbolah Nabihom Berijem o sukobu u Gazi i potrebi da se dozvoli ulazak konvoja humanitarne pomoći u tu palestinsku enklavu.

Beri je čestitao Hamasu na napadu na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.400 Izraelaca, objavio je "Tajms of Izrael".

El Aruri i drugi članovi političkog biroa Hamasa razgovarali su sa Berijem, koji je šef šiitskog pokreta Amal.

Stotine hiljada demonstranata na skupovima podrške Palestincima širom sveta

Više stotina hiljada demonstranata okupilo se danas u gradovima širom Evrope, Bliskog istoka i Azije kako bi iskazali podršku Palestincima u vreme kada je izraelska vojska proširila svoju vazdušnu i kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze.

Dve osobe su uhapšene, a jedan policajac je napadnut kada je, prema procenama policije, između 50.000 i 70.000 ljudi  učestvovalo na skupu podrške palestincima u Londonu, prenosi Rojters, dok Gardijan navodi da se na protestu okupilo 100.000 ljudi. 

Na snimcima napravljenim iz vazduha, vidi se velika gomila ljudi kako maršira centrom britanske prestonice, zahtevajući od vlade premijera Rišija Sunaka da pozove na prekid vatre. 

Lider Hamasa: Spremni smo za razmenu zatvorenika, IDF: Hamas drži 230 taoca

Hamas je spreman da odmah razmeni zatvorenike sa Izraelom, izjavio je danas lider te palestinske militantne grupe u Pojasu Gaze Jahja Sinvar.

"Spremni smo da odmah sprovedemo sporazum o razmeni zatvorenika koji uključuje oslobađanje svih palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, u zamenu za sve zatvorenike koje drži palestinski otpor", naveo je Sinvar u saopštenju, a prenosi Tajms of Izrael.

U međuvremenu, portparol Izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari rekao je da Hamas drži 230 talaca u Pojasu Gaze i istakao da je vojska o tome obavestila njihove porodice.