31. oktobar 2023 17:13

SAD: Antiratni demonstranti prekinuli obraćanje Ostina i Blinkena pred Kongresom

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Antiratni demonstranti prekinuli obraćanje Ostina i Blinkena pred Kongresom

Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite

VAŠINGTON - Antiratni demonstranti prekinuli su danas govor američkog ministra odbrane Lojda Ostina i državnog sekretara Entonija Blinkena na saslušanju pred Kongresom.

Na početku saslušanja, demonstranti su podigli ruke umrljane crvenom bojom, nakon čega ih je policija Kapitola izvela iz sale, prenosi Glas Amerike.

Oni su uzvikivali "Prekid vatre odmah" i "Zaštitite decu Gaze".

Ostin i Blinken pokušavaju da uvere članove američkog Kongresa da je u interesu SAD da izdvoje dodatne milijarde dolara pomoći Ukrajini i Izraelu, uprkos velikom budžetskom deficitu i podelama u vezi sa politikom administracije predsednika Džozefa Bajdena prema te dve zemlje.

U uvodnoj reči, Blinken je izjavio da je zbog američke podrške Ukrajini, ruska invazija bila "strateški debakl" i naglasio značaj pomoći odbrani Izreala i humanitarne pomoći za Palestince u Gazi.

"Bez brze i produžene humanitarne pomoći, konflikt će se verovatno proširiti, patnje će rasti, a Hamas i njegovi sponzori će imati koristi", rekao je Blinken.

Bela kuća traži od Kongresa da odobri 14,3 milijarde dolara za Izrael, devet milijardi za humanitarnu pomoć, uključujući i Izrael i Gazu, 3,6 milijardi dolara za američku graničnu bezbednost, četiri milijarde za vojnu pomoć i vladino finansiranje radi suprostavljanja kineskim regionalnim aktivnostima u Aziji.

Kongres je već odobrio 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini od kada je Rusija izvršila invaziju u februaru 2022. godine, ali Bajdenov zahtev za 24 milijarde novih fondova, podnet u avgustu, nikada nije razmotren.