13. novembar 2023 11:11

SAD domaćin ovonedeljnog godišnjeg samita APEC

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD domaćin ovonedeljnog godišnjeg samita APEC

Foto: Shutterstock.com/Lucky-photographer

VAŠINGTON - SAD će ove sedmice biti domaćin godišnjeg samita lidera organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), prvi put od 2011. godine.

Lideri 21-člane grupe okupiće se u San Francisku da razgovaraju o podsticanju trgovine i ekonomskog rasta širom pacifičkog regiona, preneo je AP.

Agencija navodi da će glavni događaj samita zapravo biti susret na marginama između američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga, koji nisu razgovarali lično od kada su se sreli prošlog novembra, tokom samita Grupe 20 na Baliju u Indoneziji.

Na ovogodišnjem samita APEC-a trvenja bi mogla nastati kada je u pitanju rat između Izraela i Hamasa, zbog toga što članice imaju snažno suprotstavljene stavove o tom sukobu.

Obično na kraju samita postoji neka vrsta zajedničke izjave, ali to ove godine nije dato, delom zbog tih razlika u stavovima, navela je agencija.

APEC je forum za promovisanje trgovine, investicija i ekonomskog razvoja azijsko-pacifičkog regiona.

Grupa je osnovana 1989. godine, kada je imala 12 članica, a sada ima 21, uključujući Kinu, Rusiju, Japan, SAD i Australiju.

Te zemlje članice imaju veliki uticaj, čineći gotovo 40 odsto svetske populacije i gotovo polovinu svetske trgovine.

Godišnja konferencija lidera okuplja šefove država i druge najviše ekonomske i diplomatske lidere, a Rusija će imati predstavnike na nižem nivou, preneo je AP.

Agencija navodi da APEC ima ograničen obim i da je usredsređen na trgovinu i ekonomiju, a da to daje prostor i za učešće Hongkonga pod vlašću Kine i Tajvana koji je pod vlastitom samoupravom, a Kina to ostrvo smatra svojom teritprijom.

Snaga APEC-a je u njegovoj sposobnosti da navede zemlje da rade zajedno na velikim inicijativama i da olakša poslovne odnose bez obavezujućih sporazuma.

Ekonomisti ukazuju da je APEC doprineo smanjenju carina i drugih barijera u trgovini.