15. novembar 2023 20:08

Odbor podržao kandidaturu Anušića za ministra odbrane Hrvatske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odbor podržao kandidaturu Anušića za ministra odbrane Hrvatske

Foto: Shutterstock.com/Bennian, ilustracija

ZAGREB - Odbor hrvatskog Sabora za odbranu podržao je danas predlog da za novog ministra odbrane bude imenovan osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koi je pred tim telom najavio veća ulaganja u taj resor.

Anušić je, govoreći po svojim prioritetima, najavio veća izdvajanja za resor odbrane jer se, kako je rekao, Hrvatska "spustila ispod granice ulaganja od dva posto BDP-a na kojoj insistira NATO", prenosi agencija Hina.

Naglasio je da Hrvatska vojska mora da bude vrhunski opremljena, tehnologijom, opremom, oružjem i kadrovima.

''Do pre 10 godina je bilo nemoguće zamisliti da dronovi vode ratove, tako da moramo razmišljati o svemu što nam budućnost nosi, a to su nove strategije i nove tehnologije", rekao je.

Među zacrtanim ciljevima Anušić je takođe naveo zaokret prema domaćoj proizvodnji municije i oružja.

''Lobiraću da se u Hrvatskoj ojača proizvodnja municije i oružja. Smatram da nam naša zavisnost od spoljnih snabdevačkih kanala oružja stvara određeni bezbednosni problem'', rekao je on.

Na pitanje poslanika o slanju vojske na ''kritične granične tačke'' zbog rastućeg broja migranata, Anušić je odgovorio da policija savršeno dobro obavlja svoj posao i da zbog toga "vojska nema šta da traži na granici''.