22. novembar 2023 22:34

Netanijahu: Rat se nastavlja dok ne ostvarimo sve naše ciljeve

Izvor: TANJUG

podeli vest

Netanijahu: Rat se nastavlja dok ne ostvarimo sve naše ciljeve

Foto: AP Photo/Hatem Ali

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da je preneo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa, nakon što istekne dogovor o privremenom prekidu vatre.

"Rat se nastavlja. Nastavićemo dok ne ostvarimo sve naše ciljeve", rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare i istakao da je to rekao Bajdenu tokom telefonskog razgovora, prenosi AP.

Netanijahu je rekao da se rat protiv Hamasa nastavlja uprkos dogovoru o kratkom prekidu vatre i oslobađanju pojedinih talaca, koji su kidnapovani tokom napada na Izrael 7. oktobra. 

"Operativna pauza" u Gazi i dalje bez detalja

Portparol izraelskih odbrambenih snaga, potpukovnik Ričard Heht, naglasio je da će vojska privremeno primirje u Gazi označiti kao "operativnu pauzu" umesto prekida vatre, kao i da snage još uvek čekaju na konačne detalje sporazuma, prenosi Gardijan.

On nije bio u mogućnosti da potvrdi kada će borbe prestati ili kako će prekid vatre funkcionisati, jer nisu dobili naređenja od političkih lidera, ali je nagovestio da privremeno primirje neće početi u naredna 24 sata.

U izveštajima medija u Egiptu i Izraelu ranije je nagovešteno da će primirje stupiti na snagu sutra u 10 sati ujutru.

Ganc poručio Hezbolahu: Ono što se dešava u Gazi može da se dogodi i Libanu

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc upozorio je danas militantnu grupu Hezbolah da "ono što se dešava" na severu Gaze može da se dogodi i u južnom Libanu i Bejrutu.

"Mi znamo kako da postupimo prema onima koji nas napadaju, kao i prema onima koji ih šalju", rekao je Ganc na konferenciji za medije, prenosi Tajms of Izrael.

Poručio je da nijedan napad na suverenitet Izraela neće ostati bez odgovora. 

Izraelska vojska: Uništili smo obaveštajno sedište Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su uništile obaveštajno sedište Hamasa u gradu Gaza nakon što su padobranske brigade izvršile upad.

Izraelska vojska je saopštila da su tokom upada vojnici ubili Hamasove borce, otkrili objekte za proizvodnju oružja i sakupili obaveštajne podatke, navodi list Harec.

Dodaje se i da su oduzeli tehnologiju, kao i da su saznali značajne informacije o podzemnoj strukturi Hamasa. 

Direktorka Unicefa: Gaza najopasnije mesto za decu, potrebno uraditi mnogo više

Izvršna direktorka Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (Unicef) Ketrin Rasel pozdravila je danas sporazum o oslobađanju talaca i privremenom prekidu vatre, koji su dogovorili Izrael i Hamas, ali je reklada je potrebno da se "uradi mnogo više".

Rasel je na brifingu Saveta bezbednosti UN o zaštiti dece u Gazi nazvala Pojas Gaze "najopasnijim mestom na svetu za decu" i naglasila da Unicef poziva na hitan humanitarni prekid vatre kako bi se "ovaj pokolj odmah zaustavio".

"Da bi deca preživela, da bi humanitarni radnici ostali i efikasno radili, humanitarne pauze jednostavno nisu dovoljne", rekla je Rasel, a prenosi Gardijan.

Hamas: Broj ubijenih Palestinaca u Gazi premašio 14.500

Vlasti Hamasa saopštile su danas da je broj ubijenih Palestinaca u napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze dostigao 14.532.

Među stradalima je više od 6.000 dece, navodi se u saopštenju, prenosi RIA. Dodaje se da je broj ranjenih od početka rata 7. oktobra premašio 35.000. 

Većina palestinskih zatvorenika koji mogu biti pušteni su tinejdžeri

Većina Palestinaca zatvorenih u Izraelu koji su se našli na listi za zamenu talaca s Hamasom su tinejdžeri muškog pola starosti između 16 i 18 godina i nekoliko od 14, koji se vode kao deca prema definiciji Ujedinjenih nacija, prenosi CNN.

Izrael je objavio listu imena 300 zatvorenika i navodne zločine za koje se terete. Među njima su i 33 žene.

Bacanje kamenja i ugrožavanje državne bezbednosti su najčešći prekršaji, dok ostatak optužba uključuje pružanje podrške ilegalnim terorističkim organizacijama, nezakonito posedovanje oružja i dva pokušaja ubistva.

Kinščak: Većina ruskih državljana evakuisana iz Pojasa Gaze

Većina ruskih državljana koji su bili u Pojasu Gaze, evakuisana je u Moskvu, rekao je danas direktor Odeljenja za Bliski istok i severnu Afriku pri ruskom ministarstvu spoljnih poslova Aleksandar Kinščak.

"Dosad, većina naših zemljaka je već izašla iz enklave", rekao je Kinščak, preneo je TASS.

On je dodao da su ruski državljani koji su donedavno bili u Pojasu Gaze prebačeni avionom ruskog ministarstva za vanredne situacije u Moskvu. 

Katar: Sporazum o taocima između Izraela i Hamasa zahtevao intezivan rad

Katarski ministar spoljnih poslova istakao je danas da je bio neophodan intenzivan rad na posredovanju u sporazumu o taocima između Izraela i Hamasa, koji je jutros odobrila izraelska vlada.

Šef katarske diplomatije Mohamed bin Abdulaziz Al Kulaifi, koji je glavni pregovarač u ime te zemlje u vezi sa postizanjem pomenutih sporazuma, istakao je da je taj dogovor ono što "obe strane žele", preneo je Si-En-En.

"Naš rad je bio izuzetno intenzivan, naročito ako se zna da je to bio period visokih vojnih i humanitarnih eskalacija", rekao je on. 

Južna Afrika se nada da će primirje u Gazi ojačati napore za okončanje sukoba

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa pozdravio je danas sporazum o četvorodnevnom primirju u Gazi i dodao da se nada da će dogovoru između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas pomoći da se ojačaju napori kako bi se postigao kraj njihovog sukoba.

"Nadam se da će postizanje ove pauze ojačati napore za postizanje potpunog okončanja sukoba", rekao je Ramafosa, jedan od najistaknutijih glasova sa afričkog kontinenta koji je govorio o sukobu između Izraela i Hamasa koji traje gotovo sedam nedelja, dodajući da je potrebno naći trajno političko rešenje za Bliski istok.

Snažna podrška Južne Afrike Palestincima datira još od vremena kada je bivši predsednik Nelsona Mandele, njihovu nevolju uporedio sa onom sa kojom se Južna Afrika susrela pre završetka aparthejda 1994. godine. 

Muslimanske zemlje: Zapad da obuzda Izrael da ne postane saučesnik u zločinimima

Zapadne sile u Savetu bezbednosti UN nalaze se pred izborom ili da zahtevaju od Izraela da ukine kontrolu humanitarne pomoći u Gazi i prepusti je Ujedinjenim nacijama ili da budu saučesnici u izraelskim ratnim zločinima i kolektivnom kažnjavanju palestinskog naroda, poručili su danas ministri spoljnih poslova arapskih i muslimanskih zemalja.

Oni su tokom današnje posete Londonu upozorili da Zapad dozvoljava kolektivno kažnjavanje naroda Gaze, izuzev u slučaju kada zahteva od Izraela da dozvoli više pomoći na toj teritoriji, preneo je Gardijan.

Grupa, koju predvode Saudijska Arabija, Egipat, Jordan, Indonezija, Nigerija i Palestina, bila je u Londonu na razgovorima sa ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom, pre nego što se danas kasnije sastala s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Šef Mosada putuje u Dohu na razgovore o detaljima sporazuma o taocima

Šef izraelske obaveštajne službe Mosad David Barnea će, kako izveštavaju izraelski mediji, danas otputovati u Dohu i sastati se sa premijerom Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom bin Jasimom Al Tanijem kako bi razgovarali o poslednjim detaljima sporazuma o taocima koji bi trebalo da stupi na snagu sutra ujutro.

Očigledno je da su ostala nerešena pitanja u vezi sa mehanizmom putem kojeg će taoci biti oslobođeni, kao i početka primirja, preneo je "Tajms of Izrael".

Hamas je saopštio da će primirje početi u 10 sati, dok Izrael to tek treba javno da saopšti. 

Papa Franja na udaru kritika, Izraelci kažu da je izjednačio Izrael i Hamas

Papa Franja našao se na meti kritika Izraelaca nakon što je navodno izjednačio Izrael i Hamas, posle razgovora sa delegacijama Izraelaca i Palestinaca u Vatikanu.

"Oni pate mnogo, čujem kako obe strane pate", rekao je papa, ukazujući na svedočenja grupe Izraelaca čiji su članovi porodica u zatočeništvu Hamasa, nakon ubistva i otmica od 7. oktobra, na jugu Izraela.

On je razgovarao i sa članovima porodica Palestinaca, čiji se članovi nalaze u enklavi koja je na meti izraelskog odgovora.

"Ratovi to čine, ali smo otišli dalje od rata: ovo nije rat, ovo je terorizam", dodao je papa, prenela je ANSA. 

SAD se protive raseljavanju stanovnika Gaze u drugu zemlju

Sjedinjene Američke Države su protiv raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze u druge zemlje, izjavio je danas specijalni izaslanik SAD-a za humanitarna pitanja u Gazi Dejvid Saterfild.

On je rekao da stanovnicima raseljenim na jug Gaze zbog izraelskih vojnih operacija mora biti dozvoljeno da se vrate svojim kućama na severu što je pre moguće, prenosi Rojters.

Saterfild je dodao da SAD žele da Izrael uspe u svojoj kampanji i upozorio libanski Hezbolah da zaustavi raketnu vatru na Izrael ako želi da izbegne eskalaciju, preneo je Rojters. 

Ukrajinske izbeglice u Izraelu ponovo proživljavaju ratne traume

Od kako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, više od 45.000 Ukrajinaca prebeglo je u Izrael, pokazuju podaci Centralnog biroa za statistiku i humanitarne organizacije.

Mnogi su se polako vraćali normalnom životu i pronalazili načine da izađu na kraj sa traumom, kada je izbio rat u Izraelu.

Sada ponovo proživljavaju istu traumu, preneo je Glas Amerike.

Al-Maliki: Više od 50 članova jedne porodice ubijeno u Džabaliji na severu Gaze

Više od 50 članova jedne porodice ubijeno je tokom izraelskog napada na izbeglički kamp u Džabaliji, na severu Pojasa Gaze, izjavio je danas palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Maliki.

"Samo ovog jutra, iz porodice Kadura u Džabaliji, 52 ljudi je totalno zbrisano sa lica zemlje", rekao je Al-Maliki na marginama sastanka arapskih i ministara spoljnih poslova iz muslimanskih zemalja u Londonu, preneo je Rojters.

On je dodao da ima listu imena 52 člana porodice. "Ubijeni su svi, od najstarijih, deka i baka, do unučadi", istakao je Al-Maliki. 

Rojters: Razmena 50 talaca za 150 Palestinaca može se ponoviti krajem meseca

Predložena razmena 50 izraelskih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze, za 150 Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima može se ponoviti kasnije ovoga meseca, rekao je palestinski neimenovani zvaničnik za Rojters.

"Druga serija će uslediti nakon prve. Biće im potrebno četiri ili pet dana da to organizuju… uključiće 50 Izraelaca u zamenu za 150 Palestinaca", naveo je zvaničnik.

Izrael je već ponudio produženje planirane četvorodnevne pauze u sukobima za jedan dan za svakih dodatnih 10 talaca koje oslobodi Hamas. 

Započela evakuacija preostalih pacijenata iz Al Šife

Evakuacija preostalih pacijenata iz bolnice Al Šifa u Gazi, sa 14 ambulantskih vozila, započeta je danas u koordinaciji sa Ujedinjenim nacijama i međunarodnom humanitarnom nevladinom organizacijom "Lekari bez granica", saopšteno je iz palestinskog Crvenog krsta.

Izrael je nedeljama tražio evakuaciju bolnice i koordinirao proces otkako je preuzeo kontrolu nad medicinskim centrom gde je, kako tvrde, Hamas imao komandni centar i koji je koristio kao bazu za svoje vojne operacije, piše Tajms of Izrael.

Portparol Ministarstva zdravlja Gaze kojim upravlja Hamas, Ašraf al-Kidra, rekao je da je u ustanovi bilo preko 250 pacijenata, kao i da se oko 400 raseljenih lica još uvek nalazi u objektu.

Izrael objavio odluku o primirju sa Hamasom i razmeni talaca

Izraelski kabinet zvanično je danas objavio odluku o primirju sa Hamasom, navodeći da će prekid vatre biti ograničen na 10 dana od prvog oslobađanja talaca.

U objavi se navodi da će sporazumom biti omogućeno oslobađanje otprilike 50 talaca, od oko 240 ljudi otetih tokom terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, prenosi Tajms of izrael.

Odluka vlade Izraela predstavlja okvir za dogovor koji uključuje tri aneksa: preporuku savetnika za nacionalnu bezbednost Cačija Hanegbija, poverljivi dokument koji je predstavljen kabinetu, ali nije objavljen i spisak od 300 palestinskih zatvorenika koji ispunjavaju uslove za oslobađanje u okviru sporazuma.

Prema odluci, svih 300 palestinskih zatvorenika biće oslobođeno samo pod uslovom da 100 živih talaca, izraelskih državljana ili stanovnika Izraela, bude oslobođeno iz Gaze i vraćeno u Izrael.

Sirijska PVO oborila izraelsku raketu u blizini Damaska

Sirijska protivvazdušna odbrana oborila je jednu od dve rakete koje je Izrael ispalio sa Golanske visoravni na nekoliko ciljeva u blizini Damaska, javila je danas sirijska državna televizija.

Sirijska vojska je saopštila da je Izrael izveo vazdušne udare na isturene položaje u blizini Damaska, pri čemu niko nije povređen niti poginuo, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi da su rakete ispaljene sa Golanske visoravni, bez navođenja drugih detalja. Izraelska vojska nije komentarisala taj događaj.

Svetski lideri se nadaju da će sporazum Izraela i Hamasa pomoći okončanju rata

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je danas dogovor koji je postignut između Izraela i Hamasa.

"To je važan korak u pravom smeru, ali mnogo više mora da se uradi. Ujedinjene nacije će mobilisati sve svoje kapacitete kako bi podržale implementaciju (dogovora) i maksimalan pozitivan uticaj na humanitarnu situaciju u Gazi", naveo je Gutereš na platformi "Iks".

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus takođe je pozdravio primirje, ali istče da ono nije dovoljno da se okonča patnja civila i poziva na nastavak napora za oslobađanje preostalih talaca i na prekid vatre u Gazi.

Jordanski kralj Abdulah krenuo je na razgovore sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem o tome kako da se okonča „agresija Izraela na Palestince“, navodi se u saopštenju palate.

Jordanski kralj putuje u Egipat na razgovore o okončanju rata u Gazi

Jordanski kralj Abdulah Drugi putuje danas u Kairo na razgovore sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem o načinima da se okonča rat u Pojasu Gaze, saopštila je kraljevska palata.

Jordanski kralj je rekao za Rojters da će razgovori sa El-Sisijem biti fokusirani na to kako da se četvorodnevno primirje dogovoreno između Izraela i Hamasa pretvori u trajni prekid vatre koji će okončati izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze i sprečiti humanitarnu katastrofu.

Jordanski kralj se od početka rata Izraela i Hamasa zalaže za prekid tog sukoba i sprečavanje humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze.

Indijski premijer: Mora da se osigura da se konflikt između Izraela i Hamasa ne proširi

Indijski premijer Narendra Modi rekao je danas da je neophodno da se osigura da se konflikt između Izraela i Hamasa u Gazi ne pretvori u regionalni konflikt.

Modi je govorio na virtuelnom samtu nacija G20, kojim trenutno predsedava Indija, navodi Rojters.

Japanska agencija Kjodo dodala je da se očekuje da će ruski predsednik Vladimir Putin spremio da održi govor o ratu Rusije i Ukrajine.

Virtuelni sastanak G20 došao je nakon što se lideri 20 zemalja nisu usaglasili oko zajedničkog saopštenja u kojem bi se osudio ruski napad na Ukrajinu na okupljanju u Nju Delhiju u septembru u Nju Delhiju.

Gutereš pozdravio dogovor Izraela i Hamasa: Važan korak u pravom smeru

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je danas dogovor koji je postignut između Izraela i Hamasa.

"To je važan korak u pravom smeru, ali mnogo više mora da se uradi. Ujedinjene nacije će mobilisati sve svoje kapacitete kako bi podržale implementaciju (dogovora) i maksimalan pozitivan uticaj na humanitarnu situaciju u Gazi", naveo je Gutereš na platformi X (Tviter).

Hamas i Izrael su, uz posredovanje Katara, postigli dogovor o privremenom primirju i razmenu 50 izraelskih talaca otetih 7. oktobra za 150 Palestinaca koji se trenutno nalaze u izraelskim zatvorima.

Putin: Moramo pomoći ljudima u Pojasu Gaze, to je naša sveta dužnost

Neophodno je pomoći ljudima u Pojasu Gaze koji stradaju od aktuelnih dešavanja, posebno Rusima, to je naša sveta dužnost, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na video sastanku sa ruskom vladom i istakao da je 900 ljudi tražilo da bude evakuisano u Rusiju.

"Ovo je veoma važna, humanitarna, plemenita misija. Moramo da pomognemo ljudima koji pate zbog aktuelnih dešavanja. Vidimo šta se tamo dešava. Zato je naša sveta dužnost da pomognemo, posebno našim građanima", rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Šef ruskog Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov izvestio je predsednika države o isporuci humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Arapski ministri pozivaju na produženje prekida vatre

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja pozdravili su četvorodevno primirje između Izraela i Hamasa, ali su istakli da bi prekid vatre trebalo da bude produžen i da se napravi prvi korak ka primirju.

Ministri iz Egipta, Saudijske Arabije i Jordana su rekli novinarima na konferenciji u Londonu da bi dogovor, koji uključuje puštanje talaca i pojačanu pomoć Gazi, trebalo da vodi ka nastavku pregovora o rešenju o dve države, prenosi Rojters.

Visoki zvaničnici arapskih zemalja predvode takozvanu kontakt grupu većinski muslimanskih zemalja koje lobiraju saveznike Izraela da privedu kraj rata Izraela i Hamasa.

Erdogan: Možda uskoro odem u Kairo, razgovaram o evakuaciji obolelih iz Gaze

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi uskoro mogao da otputuje u Egipat i dodao da razgovara o tome kako ubrzati evakuaciju pacijenata iz Gaze, javljaju danas turski mediji.

Obraćajući se novinarima u avionu dok se vraćao sa putovanja u Alžir, Erdogan je rekao da islamski svet mora da deluje u duhu jedinstva i solidarnosti u Gazi, preneo je Rojters.

"Možda ću organizovati put u Egipat što pre", naveo je on. Erdogan je istakao da će biti reči o tome koji koraci mogu da budu preduzeti i kako može da se otvori put za evakuaciju pacijenata.

Izrael objavio spisak Palestinaca koji bi mogli da budu pušteni na slobodu

Izrael je danas objavio spisak 300 Palestinaca koji bi mogli biti pušteni na slobodu, u skladu sa dogovorom između Izraela i Hamasa.

Lista, objavljena na veb stranici izraelskog ministarstva pravde, uključuje imena, godine i krivična dela onih koji ispunjavaju uslove za puštanje na slobodu, prenosi Bi-Bi-Si.

IDF: Uništeno oko 400 tunela Hamasa od početka kopnene ofanzive u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je, od početka kopnene ofanzive prošlog meseca, otkrila i uništila oko 400 podzemnih tunela Hamasa u Pojasu Gaze.

IDF je naveo da su ulazi u tunele pronađeni u civilnoj infrastrukturi, uključujući stambene zgrade, škole, bolnice i druge lokacije, preneo je "Tajms of Izrael".

Trupe elitne jedinice borbene inženjerije Jahalom odigrale su značajnu ulogu u uništavanju tunela Hamasa, ističe IDF.

Italija pozdravlja dogovor o oslobađanju taoca između Izraela i Hamasa

Rim pozdravlja dogovor između Izraela i Hamasa o oslobađanju 50 talaca u Gazi, u zamenu za palestinske zatvorenike i četvorodnevni prekid vatre, izjavio je danas zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

"Vlada pozdravlja sporazum o oslobađanju 50 talaca koji će posle sedam dugih nedelja ponovo moći da zagrle svoje najmilije. Sada je potrebno obezbediti da pauza u borbama bude od koristi za isporuku humanitarne pomoći civilima", napisao je Tajani na društvenoj mreži "Iks", a preneo Rojters.

Ranije danas, "Tajms of Izrael" je naveo da Izrael veruje da bi Hamas potencijalno mogao da pusti još oko 30 majki i dece i da bi zastoj u borbama od četiri dana mogao biti produžen za dodatni dan na svakih 10 oslobođenih izraelskih talaca.

Izrael: Ultradesničar Gvir kritikovao dogovor o primirju kao opasan presedan

Ben Gvir, prvi čovek izraelske ultradesničarske stranke Ocma Jehudit ocenio je danas da je sporazum o primirju između Izraela i Hamasa "opasan presedan" kojim se ponavljaju greške iz prošlosti, aludirajući na sporazum iz 2011. godine, u kojem je preko 1.000 terorista oslobođeno u zamenu za jednog izraelskog vojnika - Gilada Šalita.

U objavi na platformi Iks (Tviter) Gvir je ocenio da sporazum ide na ruku vođi Hamasa Jahji Sinvaru, prenosi Tajms of Izrael.

On je kritikovao sporazum zbog toga što nije obezbedio oslobađanje svih žena i dece zatočenih u Gazi i ocenio da je dogovor "nemoralan, nelogičan i veoma daleko od dovoljnog", ukazavši da je "mogao i morao biti drugačiji".

Fon der Lajen: EU će iskoristiti primirje za isporuku veće humanitarne pomoći

Predsednica Evropska komisije Ursula fon der Lajen oglasila se povodom dogovora o primirju između Izraela i Hamasa i obećala je da će EU nastojati da iskoristi pauzu u borbama za isporuku veće humanitarne pomoći u region.

"Svim srcem pozdravljam postignuti sporazum o oslobađanju 50 talaca i pauzi u neprijateljstvima. Svaki dan koji provedu kao taoci terorista je previše za sve majke i decu. Delim radost porodica koje uskoro ponovo mogu da zagrle svoje najmilije. Zahvalna sam svima onima koji su poslednjih nedelja neumorno radili i posredovali u ovom sporazumu. Pozivam teroristički Hamas da odmah oslobodi sve taoce i omogući im da se bezbedno vrate kući", navodi se u saopštenju fon der Lajenove, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Prema njenim rečima, Evropska komisija će učiniti sve da iskoristi pauzu za humanitarnu intervenciju u Gazi.

Bivši Obamin savetnik: Ubistvo 4.000 palestinske dece nije dovoljno

Stjuart Seldovic, bivši savetnik za bezbednost Bele kuće, koji je služio u administraciji predsednika SAD Baraka Obame, uputio je islamofobične primedbe prodavcu halal proizvoda u Njujorku, pokazuju video snimci.

Seldovic je snimljen kako prodavca na Aper Ist Sajdu naziva "teroristom" i grdi ga što ne govori engleski, preneo je "Njujork post".

Bivši zvaničnik Bele kuće je, takođe, rekao da je muslimanski prorok Muhamed silovatelj i istakao da bi trebalo ubiti još palestinske dece tokom sukoba između Izraela i Hamasa.

"Ako smo ubili 4.000 palestinske dece, to nije dovoljno", rekao je Seldovic u jednom od snimaka objavljenih u utorka na platformi X (Tviter), koji je postao viralan.

Amerika i Izrael pauziraju letove dronova iznad Gaze

Sjedinjene Američke Države i Izrael zaustaviće letove bespilotnim letelicama iznad Gaze na šest sati svakog dana u okviru  sporazuma o oslobađanju 50 žena i dece talaca, potvrdio je za CNN zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner.

On očekuje da će se među oslobođenim taocima naći i tri zarobljena Amerikanca, ali je upozorio da se ne može ništa sa sigurnošću reći dok taoci ne budu pušteni, prenosi CNN.

Američka vojska dronovima nadzire Gazu kako bi pomogla Izraelu da pronađe taoce, a američki zvaničnici saopštili su ranije da se američki obaveštajni podaci koji se prikupljaju ne koriste za smrtonosne operacije.

Vafa: Izrael nastavio vojne akcije uoči primirja, ubijeno oko 70 Palestinaca

Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavile su i danas vojne operacije u Pojasu Gaze uoči početka dogovorenog primirja.

Prema pisanju zvanične palestinske novinske agencije Vafa, u napadima na kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze poginulo devet osoba, a u odvojenom izraelskom napadu na logor Džabalija, na severu Gaze, ubijeno je više od 60 Palestinaca, prenosi Bi-Bi-Si koji nije mogao da potvrdi ove brojke.

Izrael nije komentarisao pisanje agencije Vafa, ali u saopštenju IDF navodi se da udari izraelskih snaga ciljaju infrastrukturu Hamasa.

U izraelskom napadu dronom poginulo šest Palestinaca u kampu na Zapadnoj obali

Šest Palestinaca ubijeno je danas u izraelskoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je ministarstvo zdravlja Palestinske uprave.

Palestinsko društvo Crveni polumesec saopštilo je da je izraelska vojska upala u izbeglički kamp u severnom gradu Tulkarm i nakratko pritvorila 16-godišnjaka sa ranama od gelera na licu, dok je 26-godišnja mlada žena koja je prebijena od strane izraelske vojske prebačena u bolnicu, dodao je Crveni polumesec, a prenosi Gardijan.

Očevici su ispričali da su izraelske snage izvršile raciju u kampu, što je izazvalo sukobe s lokalnim stanovništvom.

Broj ubijenih novinara u konfliktu Izraela i Hamasa porastao na 53

Broj ubijenih novinara u ratu Izraela i Hamasa dostigao je 53, a među žrtvama se nalazi 46 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanca, prenosi CNN pozivajući se na Komitet za zaštitu novinara (CJJ).

"CJJ takođe istražuje nepotvđene izveštaje o drugim novinarima koji su ubijeni, nestali, uhapšeni, povređeni ili im je prećeno," rekao je Komitet, dodavši da je to najviši broj novinara nastradalih u konfliktu od 1992. godine od kada se prati statistika.

Najnovije žrtve su libanski novinari, ubijeni tokom izraelskih vazdušnih napada na južni deo države, javlja Al Majdin, poslodavac nastradalih reportera.

Palestinski predsednik Mahmut Abas pozdravio dogovor Izraela i Hamasa

Predsednik palestinske samouprave Mahmud Abas pozdravio je danas humanitarni sporazum između Hamasa i Izraela postignut uz strano posredovanje i pozvao na šire rešenja dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba.

"Palestinska administracija na okupiranoj Zapadnoj obali ceni katarsko-egipatske (posredničke) napore, priželjkuje produženo primirje sa Izraelom i pronalaženje političkog rešenja zasnovanog na međunarodnom legitimitetu", navodi se u saopštenju Abasove kancelarije, prenosi Rojters.

Vlada Katara potvrdila dogovor o primirju Izraela i Hamasa, pozitivna reagovanja

Vlada Katara je danas najavila sprovođenje sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa koji će doneti četvorodnevnu obustavu borbi, navodeći da će za jedan dan objaviti kada će tačno stupiti na snagu primirje tokom kojeg će 50 talaca Hamasa biti fazno oslobađano u zamenu za oslobađanje 150 Palestinaca koje u zatvorima drži Izrael.

U saopštenju se navodi da će oslobođeni sa obe strane biti žene i deca, a očekuje se i veći priliv humanitarne pomoći opkoljenoj Gazi, prenosi AP.

Sjedinjene Države i Egipat su takođe bili uključeni u pregovore o zaustavljanju oružanih borbi i oslobađanju oko 240 talaca koje drže Hamas i drugi militantne frakcije u Gazi.

Papa: Rat Izraelaca i Palestinaca prerastao u terorizam

Sukob Izraela i Palestinaca je prevazišao rat i predstavlja terorizam, izjavio je danas papa Franja tokom opšte audijencije u Vatikanu.

"Čuo sam da obe strane pate. Ratovi to čine, ali ovde smo otišli ​​dalje od rata: ovo nije rat, ovo je terorizam", rekao je papa nakon sastanaka sa delegacijama Izraelaca i Palestinaca, prenosi ANSA.

Naveo je da je tokom jutra primio dve delegacije, jednu Izraelaca koji imaju rođake kao taoce u Gazi, i jednu Palestinaca koji imaju rođake zatvorene u Izraelu. 

"Oni mnogo pate, osetio sam kako obe strane pate... Pomolimo se za palestinski narod, pomolimo se za izraelski narod, jer neka dođe mir“, zaključio je papa (ANSA).

EU: Nema dokaza da pomoć Palestincima ide Hamasu

Evropska unija saopštila je danas da nema dokaza da pomoć koja se šalje Palestincima ide Hamasu.

Navodi se da je EU izdvojila oko 1,2 milijarde evra iz programa za pomoć, za period od 2021. do 2024. godine, preneo je Rojters.

Evropska komisija je istakla da nema dokaza da novac EU ide Hamasu.

"Revizijom nije utvrđeno da novac EU ide direktno ili indirektno terorističkoj organizaciji Hamas", rekao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Mask obećao da će donirati deo profita platforme X izraelskim bolnicama i Crvenom krstu i plumesecu u Gazi

Američki preduzetnik Ilon Mask obećao je da će prihod sa svoje društvene mreže X (Tviter) od sadržaja vezanih za sukob u Pojasu Gaze donirati izraelskim bolnicama i međunarodnoj humanitarnoj organizaciji koja pruža medicinsku pomoć Palestincima.

"Korporacija X će donirati sav prihod od reklama i pretplata povezanih sa ratom u Gazi bolnicama u Izraelu i Crvenom krstu/polumesecu u Gazi", napisao je Mask na platformi X.

 

Društvena mreža se suočila sa odlivom velikih oglašivača otkako ju je Mask kupio za 44 milijarde dolara u oktobru 2022. zbog nekih od njegovih kontroverznih postova i otpuštanja zaposlenih koji su radili na moderiranju sadržaja.

SZO: U Gazi ubijena naša zaposlena zajedno sa svojom šestomesečnom bebom

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je u Pojasu Gaze ubijena jedna od njenih zaposlenih zajedno sa svojom šestomesečnom bebom.

Ona je ubijena u bombardovanju kuće njenih roditelja na jugu Gaze, navodi se u saopštenju SZO, prenosi Gardijan. Više od 50 članova njene porodice i zajednice, koji su se sklonili u tu kuću, takođe je ubijeno.

"Dima Abdulatif Mohamed Alhaj (29) bila je ključni deo tima SZO za traumu i hitne slučajeve, a deo organizacije je bila od 2019. godine. Alhaj je bila divna osoba sa blistavim osmehom, vedra, pozitivna i veoma poštovana", ističu iz SZO.

Jordan pojačava prisustvo vojske duž granica sa Izraelom

Jordan je saopštio da je pojačao prisustvo vojske duž granica sa Izraelom i upozorio da bi svaki pokušaj Izraela da nasilno potisne Palestince preko reke Jordan predstavljao kršenje mirovnog sporazuma sa susednom državom.

Jordanski premijer Bišer Kasavneh rekao je da će njegova zemlja pribeći "svim raspoloživim sredstvima" kako bi sprečila Izrael da implementira bilo kakvu politiku transfera za masovno proterivanje Palestinaca sa Zapadne obale.

"Svako raseljavanje ili stvaranje uslova koji bi do toga doveli, Jordan će smatrati objavom rata i kršenjem mirovnog sporazuma", rekao je Kasavneh, pozivajući se na mirovni sporazum sa Izraelom iz 1994. godine, prenosi Rojters.

Iranski predsednik pozvao je države BRIKS-a da prekinu odnose sa Izraelom

Iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je da tragači za slobodom širom sveta očekuju da sve vlade, a posebno države članice BRIKS-a, prekinu političke, ekonomske i vojne odnose sa Izraelom.

Obraćajući se onlajn vanrednom sastanku lidera BRIKS-a posvećenom situaciji u Gazi, čiji je domaćin u danas bila Južna Afrika kao rotirajući predsednik bloka, Raisi je rekao da su SAD učinile sve međunarodne organizacije beskorisnim.

On je pozvao članice BRIKS-a da pokrenu obavezujuću rezoluciju u Generalnoj skupštini UN protiv Izraela, prenosi agencija IRNA.

Kirbi: SAD neće podržati izraelske akcije na jugu Gaze ako se ne zaštite civili

Sjedinjene Američke Države neće podržati proširenje izraelskih vojnih akcija na jug Pojasa Gaze, ukoliko ne postoji konkretan plan kojim se štite civili koji su evakuisani južno, saopštila je večeras Bela kuća.

"Povodom izraelskog razmatranja pomeranja operacija ka jugu, rekli smo da ne podržavamo ovakve operacije bez jasnog plana Izraelaca da objasne kako će da zaštite dramatično povećan broj civila na jugu", rekao je portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta Bele kuće, Džon Kirbi, preneo je Njuzvik.

Kirbi je ocenio da je to povećanje ljudi zbog činjenice da je veliki broj civila evakuisan sa severa na upozorenje Izraela i da su SAD zadovoljne da vide da su uspostavljeni bezbedni koridori sa severa za one koji žele da se sklone sa severa Gaze.