22. novembar 2023 16:10

NATO: Cilj vežbe održane u Albaniji je da se pojača saradnja specijalnih jedinica

Izvor: TANJUG

podeli vest

NATO: Cilj vežbe održane u Albaniji je da se pojača saradnja specijalnih jedinica

Foto: Shutterstock.com/Michele Ursi, ilustracija

TIRANA - NATO je danas saopštio da je cilj vojne vežbe, koja je održana u Albaniji, bio da se se pojača saradnja između različitih specijalnih jedinica.

U vežbi su, kakoje navedeno, učestvovale specijalne snage iz Bugarske, Grčke, Severne Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Turske i zemlje domaćina.

"Zajedno smo jači! Specijalne snage su trenirale spuštanje užetom iz helikoptera, simulirale su se borbe iz blizine, a takođe je bilo i skokova iz padobrana, u sklopu vežbe 'Snažan Balkan' u Albaniji", navela je Severnoatlanska alijansa na platformi X (Tviter).

Na sajtu NATO se navodi da su vežbe održane između 31. oktobra i 10. novembra i dodaje da su učestvovali posmatrači iz "partnerske NATO zemlje, Bosne i Hercegovine".

"Cilj vežbe je da se se pojača saradnja između različitih specijalnih jedinica, uzimajući u obzir današnje bezbednosne izazove. Ovo je bilo prvi put da Albanija organizuje takvu vežbu", dodali su na sajtu Alijanse.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je na balkanskoj turneji, pošto je u periodu od 19. do 22. novembra posetio BiH, Kosovo i Metohiju, Srbiju i Severnu Makedoniju.