29. novembar 2023 13:07

Nataša Stanisavljević: Srbija lider u sprovođenju Regionalnog stambenog programa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nataša Stanisavljević: Srbija lider u sprovođenju Regionalnog stambenog programa

Foto: Komesarijat za izbeglice i migracije

SARAJEVO - Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević izjavila je da je Srbija lider u sprovođenju Regionalnog stambenog programa koji je uspostavljen radi rešavanja stambenih potreba najuogroženijih izbeglica i raseljenih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

"Srbija je lider u sprovođenju Regionalnog stambenog programa. Ukupno je zbrinuto 7495 porodice, odnosno omogućili smo bolji život za 24.052 osobe. Srbija i Komesarijat za izbeglice i migracije, kao vodeća institucija Regionalnog stambenog programa, brinu o izbeglim licima i uz podršku partnera svih ovih godina su se trudili da obezbede dostojan i trajan smeštaj svim licima koja su bila prinuđena da beže od progona i rata", rekla je Stanisavljević na završnoj konferenciji Regionalnog stambenog programa koja je održana u Sarajevu.

Iz Komesarijata navode da je Regionalni stambeni program uspostavljen radi rešavanja stambenih potreba najugroženijih izbeglica i raseljenih lica sa prostora bivše Jugoslavije i da, za cilj ima da stambeno zbrine i obezbedi oko 7.000 lica.

Navela je da Srbija može biti ponosna što nakon realizacije ovog programa ima tako veliki broj zadovoljnih korisnika koji su okončali svoje dugotrajno raseljenje i navela da korisnicima duguju iskrenu zahvalnost na ogromnom strpljenju i upornosti, ali i na ukazanom poverenju.

U saopštenju se navodi da je Regionalni stambeni program zajednička inicijativa Partnerskih zemalja i da je uspostavljen 2012. godine kako bi se rešilo dugotrajno raseljavanje ovih ljudi.

Dodaje se i da je program imao za cilj da osigura održivo stanovanje najugroženijim izbeglicama i raseljenim licima nakon sukoba 1991-1995, pored interno raseljenih lica u Crnoj Gori od 1999. godine.

Regionalni stambeni program deo je šireg procesa saradnje zemalja u regionu Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije, radi rešavanja problema izbeglica i prevazilaženja posledica izbeglištva.

Zahvaljujući naporima partnerskih zemalja stambeno je zbrinuto ukupno oko 36.000 lica nakon gotovo tri decenije raseljavanja i teškoća.