1. decembar 2023 10:32

Gutereš: Sagorevanje fosilnih goriva mora potpuno da se zaustavi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gutereš: Sagorevanje fosilnih goriva mora potpuno da se zaustavi

Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool

DUBAI - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je danas svetskim liderima da se sagorevanje fosilnih goriva mora potpuno zaustaviti i da smanjenje njihove upotrebe neće biti dovoljno da se zaustavi globalno zagrevanje.

"Ne možemo spasiti zapaljenu planetu vatrogasnim crevom od fosilnih goriva", rekao je Gutereš u govoru na samitu COP28 u Dubaiju, preneo je Rojters.

On je pozvao kompanije za fosilna goriva da investiraju u prelazak na obnovljive izvore energije i poručio vladama da pomognu tako što će forsirati tu promenu, uključujući korišćenje ekstra poreza na profit, preneo je Bi-Bi-Si.

"Pozivam vlade da pomognu industriji da napravi pravi izbor - regulacijom, donošenjem zakona, postavljanjem poštene cene ugljenika, ukidanjem subvencija za fosilna goriva i usvajanjem ekstra poreza na profit", rekao je Gutereš.

On je istakao da je pre samo nekoliko dana bio na Antarktiku čiji se led topi, a nedugo pre toga među glečerima Nepala koji se otapaju.

"Ove dve tačke su daleko, ali su ujedinjene u krizi", rekao je on u prepunoj konferencijskoj sali.

Gutereš je naglasio da polarni led i glečeri nestaju pred našim očima, izazivajući haos širom sveta: od klizišta i poplava, do porasta mora.

"Ali ovo je samo jedan od simptoma bolesti koja našu klimu baca na kolena", dodao je on i poručio da tu bolest mogu da izleče samo globalni lideri.

Prema njegovim rečima, Zemljini vitalni znaci su slabi, ali još nije kasno.

"Stvorite od COP-a novu nadu u budućnost čovečanstva", istakao je Gutereš.

U Dubaiju je počeo godišnji samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, poznatiji kao COP28.

Domaćini skupa su šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Obuzdavanje fosilnih goriva i emisija ugljenika su na vrhu dnevnog reda samita, a razgovaraće se i o ubrzanoj energetskoj tranziciji, popravljanju klimatskih finansijskih sredstava, o tome kako zaštititi prirodu i kako se zaštititi od ekstremnih vremenskih pojava, ali i kako pospešiti inkluzivnost u upravljanju klimom.