4. decembar 2023 11:59

Francuska poziva Peking da spreči "krizu" u Južnom kineskom moru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Francuska poziva Peking da spreči "krizu" u Južnom kineskom moru

Foto: Shutterstock.com/V_E, ilustracija

PARIZ - Ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona pozvala je danas Peking da smanji tenzije u azijsko-pacifičkom regionu i upozorila da "svetu nije potrebna nova kriza".

"Naravno da smo zabrinuti zbog onoga što se dogodilo sa australijskom mornaricom pre nekoliko dana, kao i onoga što se dogodilo sa Filipinima pre nekoliko nedelja. U Tajvanskom moreuzu moraju prevladati mir i stabilnost, i sigurno svetu nije potrebna nova kriza", rekla je Kolona novinarima u Kanberi.

Ona je istakla da Kina treba da nastavi svoj "ekonomski uspon", ali da zauzvrat treba da ispuni međunarodna očekivanja o pitanjima kao što su ljudska prava, prenosi Mond.

Kako podseća francuski list, Peking pojačava vojne vežbe u strateški ključnom Tajvanskom moreuzu, dok je kineska obalska straža optužena da je uznemiravala filipinske ribarske čamce u spornim vodama.

Australija je prošlog meseca kritikovala Peking zbog "nebezbednog i neprofesionalnog" ponašanja na moru, rekavši da je jedan od njenih mornaričkih ronilaca povređen sonarnim impulsima kineskog ratnog broda koji se približavao.

Peking polaže pravo na veći deo Južnog kineskog mora, uključujući vode i ostrva blizu obala svojih suseda.

Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan i Vijetnam takođe imaju pravo na razna ostrva i grebene u moru, za koje se veruje da sadrže bogate rezerve nafte.