4. decembar 2023 12:33

Predsednik COP28: Iznenađen sam konstantnim napadima na mene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik COP28: Iznenađen sam konstantnim napadima na mene

Foto: AP Photo/Kamran Jebreili

DUBAI - Predsednik klimatskog samita COP28 u Dubaiju Sultan al-Džaber rekao je danas da je iznenađen konstantnim napadima da se omalovaži njegovo predsedavanje klimatskim samitom, odgovarajući na izveštaj Gardijana o njegovim prethodnim komentarima o klimatskoj nauci.

"Prilično sam iznenađen konstantnim i ponovljenim napadima da se podriva moj rad na mestu predsednika COP28", rekao je Al-Džaber na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Gardijan je u nedelju naveo da Al-Džaber tvrdi da "nema nauke" koja ukazuje na to da je potrebno postepeno ukidanje fosilnih goriva da bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5 stepeni do 2030. godine.

Londonski list je takođe citirao Al-Džaberove reči da postepeno ukidanje fosilnih goriva neće omogućiti održivi razvoj "osim ako svet ne želi da se vrati u pećine".

Al-Džabera je u nedelju kritikovao i bivši potpredsednik SAD Al Gor.

Al Gor je na marginama klimatske konferencije u Dubaiju rekao za Rojters da su neki delegati skeptični prema predsedniku COP28 Sultanu al-Džaberu, predsedniku nacionalne naftne kompanije Emirat ADNOC.

"Oni zloupotrebljavaju javno poverenje tako što su na celo COP28 postavili izvršnog direktora jedne od najvećih i najmanje odgovornih naftnih kompanija na svetu", rekao je Gor, koji je kritikovao i domaćina Ujedinjene Arapske Emirate, rekavši da su "zloupotrebili poverenje svetske javnosti".