7. decembar 2023 16:06

Šolc danas predvodi paljenje džinovske menore u Berlinu povodom praznika Hanuka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šolc danas predvodi paljenje džinovske menore u Berlinu povodom praznika Hanuka

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

BERLIN - Nemački kancelar Olaf Šolc predvodiće danas prvi put paljenje džinovske menore povodom jevrejskog praznika Hanuka ispred berlinske Brandenburške kapije, u znak solidarnosti sa jevrejskim narodom dva meseca posle napada Hamasa na jug Izraela.

Berlinski rabin Jehuda Tajhtal rekao je, nakon što je blagoslovio 10 metara visok, devetokraki svećnjak, koji je tradicionalno upaljen tokom osmodnevnog jevrejskog praznika svetla, da je to istorijski trenutak i da je poruka jasna da će se svi, kako je naveo, "zajedno zalagati za više ljubavi i više svetla".

Mnogi su pozdravili Šolcov gest, koji dolazi u vreme kada je nemačka jevrejska zajednica potresena porastom antisemitskih napada od početka rata u Pojasu Gaze, preneo je Rojters.

Širom Nemačke bilo su 994 antisemitska incidenta od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra do 9. novembra, što je prosečno 29 dnevno i predstavlja porast od 320 odsto u odnosu na prošlogodišnji dnevni prosek, prema nemačkom Saveznom udruženju za istraživanje i informisanje o antisemitizmu.

Zvanična statistika pokazuje da je antisemitizam već bio u porastu u Nemačkoj i pre 7. oktobra.

Lideri krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku, koja je trenutno u anketama druga po podršci birača, tvrde da bi zemlja trebalo da se pomeri od iskupljenja za svoje prošle zločine.

Zvaničnik nemačke vlade zadužen za koordinaciju borbe protiv antisemitizma, Feliks Klajn, rekao je za Rojters da su većinu antisemitskih incidenata posle 7. oktobra počinili pripadnici muslimanskih zajednica.

Vodeći članovi muslimanske zajednice optužili su vladu da nepravedno prebacuje krivicu na njih i da koristi rat u Pojasu Gaze da podstakne raspravu o sve većoj imigraciji.

Više od 100 intelektualaca Jevreja u Nemačkoj potpisalo je otvoreno pismo u oktobru, izražavajući "punu solidarnost sa arapskim, muslimanskim i palestinskim susedima", za koje su rekli da se suočavaju sa rasizmom u Nemačkoj.

Na današnjoj ceremoniji kod Brandenburške kapije biće prisutni i muslimanski predstavnici, pored jevrejskih i hrišćanskih.