9. decembar 2023 15:06

COP28: OPEK traži "realističan pristup" smanjenju emisija štetnih gasova

Izvor: TANJUG

podeli vest

COP28: OPEK traži "realističan pristup" smanjenju emisija štetnih gasova

Foto: AP Photo, file/Lisa Leutner

DUBAI, 9. decembra (Tanjug) - Samit o klimi COP28 bi trebalo pronađu "reaistične pristupe" smanjenju emisija štetnih gasova, koje će uključiti sve "energije" i tehnologije, ocenio je danas generalni sekretar druženja proizvođača nafte iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) Haitam Al Gais.

"Na kraju krajeva, sveenergetski, sveljudski i svetehnološki pristup treba da bude u skladu sa principima pravičnosti i diferencirane odgovornosti", navodi se u saopštenju koje je u Al Gaisovo ime pročitao zvaničnik OPEK-a, prenosi Rojters.

AP ocenjuje da su nastojanja na samitu COP28 da se borba protiv klimatskih promena fokusira na fosilna goriva, izazvala paniku u redovima OPEK-a.

"Potrebni su nam realistični pristupi u borbi protiv emisija - oni koji istovremeno omogućavaju ekonomski rast, pomažu u iskorenjivanju siromaštva i omogućavaju veću prilagodljivost", navodi se u saopštenju.

Londonski list "Gardijan" je u petak, pozivajući se na "procurela" pisma u koje je imao uvid, preneo da je OPEK upozorio zemlje članice da bi "pritisak zbog korišćenja fosilnih goriva mogao da dođe do tačke sa nepovratnim posledicama".

OPEK je u pismima, koja je zemljama članicama poslao tokom samita COP28, naveo da "postepeno ukidanje fosilnih goriva" ostaje na pregovaračkom stolu na samitu UN o klimi u Dubaiju i apelovao na države izvoznice nafte da "proaktivno odbace svaki tekst ili formulu koji cilja na energiju, odnosno fosilna goriva, a ne na štetne emisije gasova".

"Gardijan" ocenjuje da bi ta pisma mogla da ukažu na obim straha koji OPEK ima, da bi COP28 mogao da predstavlja prekretnicu u borbi protiv eksploatacije nafte i gasa.

Identična pisma od 6. decembra, potpisana od Haitama Al Gaisa, kuvajtskog izvršnog direktora za naftu i generalnog sekretara OPEK-a, poslata su na adresu 13 članica OPEK-a, među kojima su najveći svetski proizvođači nafte, kao što su Saudijska Arabija, Iran, Irak, Nigerija i Ujedinjeni Arapski Emirati.