3. januar 2023 09:20

Izraelski ministar Itamar Ben-Gvir posetio sveta mesta u Jerusalimu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izraelski ministar Itamar Ben-Gvir posetio sveta mesta u Jerusalimu

Foto: Shutterstock.com/Leonid Altman, ilustracija

JERUSALIM - Ministar izraelske desničarske vlade Itamar Ben-Gvir posetio je danas u Jerusalimu sveto mesto za Jevreje i muslimane, koje je često bilo epicentar izraelsko-palestinskih nemira.

Lider Jevrejske snage Ben-Gvir je prvi put, otkako je prošle nedelje preuzeo dužnost u novoj ekstremno desničarskoj vladi premijera Benjamina Netanjahua, došao na mesto poznato muslimanima kao "Plemenito utočište", a Jevrejima kao "Hramovna gora", u starom gradu Jerusalima, uz veliki kontingent policajaca, prenosi AP.

On duže vremena poziva na veću prisutnost Jevreja na svetom mestu, što Palestinci vide kao provokaciju i kao potencijalnu uvertiru za izraelsko preuzimanje potpune kontrole nad kompleksom.

Ova lokacija je bila poprište čestih sukoba između palestinskih demonstranata i izraelskih snaga bezbednosti, poslednji put u aprilu prošle godine, navodi američka agencija.

Ben-Gvirova namera da poseti sveto mesto, najavljena ranije ove nedelje izazvala je pretnje islamske militantne organizacije Hamas.

Ben-Gvir, nacionalistički političar koji ima istoriju zapaljivih komentara i akcija protiv Palestinaca, je nakon posete napisao na Tviteru da je to mesto „otvoreno za sve i da Hamas greši ako misli da će me odvratiti pretnjama" i da "treba da shvate da su se vremena promenila“, navodi AP.

Portparol Hamasa Hazem Kasem saopštio je da današnji dolazak Ben-Gvira na ovu lokaciju "nastavak cionističke okupacione agresije na naša sveta mesta i rata protiv našeg arapskog identiteta".

On je naglasio da će „palestinski narod nastaviti da brani svoja sveta mesta i džamiju Al-Aksa“.

Al-Aksa je treće najsvetije mesto za islamske vernike, a izgrađena je na vrhu brda koje je najsvetije mesto za Jevreje, koji ga nazivaju Hramovnom gorom i to je već decenijama glavno žarište za izraelsko-palestinsko nasilje.