12. decembar 2023 13:51

Stojanović: SAD slede stav Izraela, ali teško da se Hamas može reorganizovati

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stojanović: SAD slede stav Izraela, ali teško da se Hamas može reorganizovati

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Amerika sledi stav Izraela, koja smatra da pauza u borbama ide na ruku Hamasu, koji će se reorganizovati i ponovo postati ofanzivno opasan, izjavio je danas spoljnopolitički komentator Miroslav Stojanović povodom veta koji su SAD stavile na rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se traži humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze.

"To je teško poverovati, jer je Hamas sada u situaciji u kojoj se u ovom času nalazi. Teško je očekivati da se u toj situaciji on može organizovati da ponovo bude opasnost za jednu vojnu silu kao što je Izrael", rekao je on za Tanjug.

Kako je naveo, zbog stava Tel Aviva koji SAD prihvataju, američkom predsedniku Džozefu Bajdenu padaju političke akcije u zemlji, što može biti prelomni trenutak u kom bi SAD konstruktivnije prišle celoj toj situaciji.

"Ulazi se u izbornu kampanju (u SAD), tamo ima mnogo sveta bez obzira što je jevrejski lobi jak u Americi, takođe treba računati da je arapski i muslimanski svet takođe jak i da utiče na raspoloženje u samoj zemlji", istakao je on.

Stojanović kaže da, uz blokadu u Savetu bezbednosti UN, sednica Generalne skupštine UN je više medijska vest nego što ima neko funkcionalno dejstvo zato što rezolucija koja će, smatra Aon, sasvim sigurno biti doneta ogromnom većinom, više će biti znak raspoloženja u svetu prema nesreći i tragediji u Gazi, nego što će ona biti moguće sprovodljiva i realna, jer te rezolucije nemaju obavezujuće kraktere.

"Izrael po svaku cenu insistira da ide do kraja, da uništi Hamas, što je teško izvodljivo, i ta tragedija će se samo uvećavati. Činjenica je da je veliki broj stanovnika Palestine gurnut na veoma mali prostor, i ako se ova operacija nastavi dalje onda će se ta nesreća uvećavati. Kada gledate te stravične scene koje se zbivaju u Gazi, formira se gorčina i bes koji će u jednom času sigurno eksplodirati, jer ti ljudi nemaju drugih izlaza, nego će posezati za terorističkim aktima", rekao je on.

Prema njegovim rečima, verovanje Izraela da može da uništa Hamas je nerealno, bez obzira na veliki broj udara i žrtava i uništavanja gradova, jer drugih mogućnosti osim tih Izrael nema što, smatra on, verovatno izaziva bes samog Izraela.

"Pomenuću na primeru (Antonija) Guteraša, gde su oni otvorili jedan front protiv njega. Prvi put se dogodilo da jedna zemlja tako pogromaški ide protiv generalnog sekretara UN tražeći njegovu ostavku, i protiv francuskog predsednika (Emanuela) Makrona koji je rekao da je nemoguće uništiti Hamas i da se stravično odvijanje tragedije mora zaustaviti", naveo je Stojanović.

Odgovarajući na pitanje da li su UN izgubile i političku težinu kada je reč o rezolucijama koje donosi Generalna skupština, Stojanović je rekao da UN doživljaju tragičnu sudbinu predratne Lige naroda, koja je bila nesposobna da ostvari ono što je suština.

"UN su stvorene sa jednom velikom nadom čovečanstva da će one uspeti da spreče ratove. UN nisu bile u prilici da spreče nijedan rat, a tih ratova je od 1945. godine, kada su osnovane UN, kada je bilo pedesetak država i potpisnik te povelje bila je bivša Jugoslavija. Savet bezbednosti nije mogao da spreči ni lokalne ratove", izjavio je on.