14. decembar 2023 11:19

Borelj: Proširenje najjači kapacitet stabilnosti EU i kada je reč o Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borelj: Proširenje najjači kapacitet stabilnosti EU i kada je reč o Balkanu

Foto: Tanjug video

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas, po dolasku na samit Evropskog saveta, da se stabilnost najviše omogućava proširenjem.

On je rekao da je proširenje "najjači kapacitet stabilnosti" kojim raspolaže EU, ne samo kada je reč o Ukrajini, već i o zemljama kandidatima na Balkanu i poručio da je zato važno da se donesu prave odluke na današnjem samitu.

Borelj je novinarima uoči samita rekao da će pitanje proširenja biti važan deo diskusija na samitu, koji se održava danas i sutra.

"Proširenje je najvažnija spoljna politika", naglasio je Borelj.

Moramo da podržavamo Ukrajinu, egzistencijalno pitanje za Evropu

Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da EU mora da podržava Ukrajinu "što više može" i istakao da je to egzistencijalno pitanje za Evropu. 

Borelj je, po dolasku na samit EU lidera, rekao novinarima da  EU mora da se drži toga da podržava Ukrajinu što više može iz perspektive proširenja, vojne podrške i finansijske podrške. 

On je istakao da će tokom samita izvestiti lidere o radu u vezi sa bezbednosnim obavezama Ukrajine.

"Nastaviću da im tražim da razumeju, a siguran sam da razumeju, da je to egzistencijalno pitanje za Evropu. Da naša podrška Ukrajini mora da bude kontinuirana i povećena jer to nije samo rat protiv Ukrajine, to je i zbog naše bezbednosti", naveo je Borelj.