5. januar 2024 13:04

Vang: Saradnja između Kine i SAD nije opcija već imperativ za obe zemlje i svet

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vang: Saradnja između Kine i SAD nije opcija već imperativ za obe zemlje i svet

Foto: AP Photo, Pool/Andy Wong

PEKING - Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da je najhitniji zadatak za kinesko-američke odnose uspostavljanje razumevanja i da saradnja između dve strane "više nije opcija već imperativ" za obe zemlje i svet.

Saradnja je "najispravniji izbor za Kinu i Sjedinjene Američke Države da bi se slagale", rekao je Vang u uvodnom govoru na događaju organizovanom povodom obeležavanja 45 godina od uspostavljanje diplomatskih odnosa između Kine i SAD, preneo je Rojters.

"Može se reći da saradnja između Kine i SAD više nije opcija za dve zemlje pa čak i za svet, već imperativ kojim se treba ozbiljno pozabaviti", rekao je Vang.

Kina se nada da će SAD, rekao je on, opuštenije razmišljati i poštovati izbore koje je doneo kineski narod i put razvoja Kine, uključujući i odbranu njenog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Spremni smo da se posvetimo izgradnji stabilnih, zdravih i održivih odnosa Kine i SAD na osnovu međusobnog poštovanja", istakao je on.

Kineski predsednik Si Đinping razmenio je čestitke sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom povodom 45. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje, saopštilo je prvog dana nove godine kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Si je u poruci naveo da su obe zemlje "prebrodile oluje i ostvarile opšti napredak", što je doprinelo blagostanju njihovih naroda i svetskom miru, stabilnosti i prosperitetu, navedeno je u saopštenju.

Si je uspostavljanje diplomatskih veza Kine i SAD nazvao "velikim događajem" u istoriji bilateralnih i međunarodnih odnosa.

Kina i SAD su imali period zahlađenja odnosa pre nego što su zvaničnici američke administracije posetili Peking i sastali se sa svojim kolegama kako bi obnovili komunikaciju i poverenje u mesecima koji su prethodili samitu Sija i Bajdena u San Francisku u novembru, koji je ocenjen kao prilika za smirivanje tenzija između dve najveće svetske ekonomije.

Si je saopštio da je samit ukazao na pravac razvijanja odnosa za obe države, u okviru vizije usmerene na budućnost i poručio da je voljan da sa američkim predsednikom nastavi da radi u cilju promovisanja svetskog mira i razvoja, naveo je Rojters.