10. januar 2024 12:37

Rastislav Stojsavljević: Ceo svet zavisi od unutrašnje politike SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rastislav Stojsavljević: Ceo svet zavisi od unutrašnje politike SAD

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor geopolitike Rastislav Stojsavljević izjavio je danas da američki predsednički izbori predstavljaju najveći rizik za ceo svet, bez obzira ko pobedio, zato što se američka unutrašnja politika reflektuje na spoljnu, pa ceo svet zavisi od toga kako će Sjedinjene Američke Države da diktiraju politiku naredne četiri godine.

"Vidimo da su tenzije velike i kroz neke afere i kroz suđenje Donaldu Trampu. On će moći da se kandiduje, ali je pitanje, ukoliko dobije izbore, da li će moći da preuzme funkciju. Sve će se to rešavati u nekih pet, šest meseci. Američki izbori su neizvesni, zbog toga su u fokusu i Ukrajine i Izraela", rekao je on za Tanjug komentarišući godišnji izveštaj konsulatantske kuće za politički rizik "Evroazija Grupa", gde je navedneo da da će tri rata dominirati svetom: Rusija protiv Ukrajine, Izrael protiv Hamasa i SAD protiv sebe.

Stojsavljević dodaje da od američkih izbora zavisi u kom će pravcu krenuti nova ili stara administracija, što će se reflektovati na aktuelne sukobe.

Komentarišući suđenje kandidatu za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donaldu Trampu najavljeno za 4. mart, dan pre "Super utorka", on je rekao da je to suđenje zbog ponovljenih izbora, odnosno podsticanja Trampa da se ne priznaju izbori i dodao da ne postoje zvanični dokazi da je došlo do izborne krađe.

"Čak su neki njegovi bliski saradnici priznali krivicu da budu neka vrsta svedoka saradnika. Taj 'Super utorak' predstavlja debate u 10 prvih saveznih država. U republikanskoj partiji kreće 15. januara, dok će ostale biti 5. marta. To su više debate, ali će to da pokaže neku prvu preliminarnu situaciju koliko Tramp ima prednost u odnosu na, pre svega, Niki Hejli", naveo je Stojsavljević.

Smatra da će se objavljeni niz dokumenata iz dosijea o Džefriju Epstinu odraziti na američke predsedničke izbore, u kojima se pominje Tramp, kao i porodica Klinton i još neke druge važne političke i medijske ličnosti, biti u fokusu populističkog karaktera i korišćeni za predizborne kampanje.

"Sve će biti korišćeno za kampanju, ali koliko je to sve zaista tačno je veliko pitanje. Oni su objavili samo jedan deo dokumenata, videćemo kako će reagovati Vrhovni sud. Neki senatori su tražili da se objave svi dokumenti. Tu je možda više u fokusu član britanske kraljevske porodice, ali će se sve korisiti za izbore, uIozi su veliki", rekao je Stojsavljević.

Američki izbori su interesantan politički rizik zato što definišu podele koje postoje unutar američkog društva, koje sve više izbijaju na površinu i u zavisnosti od toga ko će biti kandidat, naročito sa republikanske strane, definisaće kako će turbulencija unutar američkog društva izgledati, izjavio je danas analitičar Ivan Miletić povodom godišnjeg izveštaja "Evroazija Grupe".

"Naročito vezano za to da li će Tramp dobiti pravo da se kandiduje ili ne, s obzirom da u februaru on izlazi na Vrhovni sud SAD, i to onda može da kreira određene političke rizike za same SAD, jer se zna da jedan dobar deo konzervativnog tela američkog društva podržava njega kao svog kandidata i žele da ga vide na izborima", naveo je on za Tanjug.

Odgovarajući na pitanje da li je datum suđenja Donaldu Trampu, 4. marta, dan pre "Super utorka", Miletić je rekao da ništa nije slučajnost i podsetio da je Tramp u prvoj kampanji bio anti-establišment kandidat i kao takav imao čuvenu rečenicu s kojom je išao na izbore: "da ide u Vašington da isuši močvaru".

"S druge strane imamo establišment koji želi da zadrži status kvo i ne želi da se ta 'močvara' ukloni, i onda tu dolazi do tih turbulencija između establišmenta koji ima uticaj na sudstvo i na politički deo. Zbog toga imamo ne samo sudske procese na raznim poljima, nego imamo dešavanja u samom Kongresu i Senatu koji u neku ruku zaustavljaju Ameriku da ona bude motor svega onoga što smo naučili u zadnjih 40 godina", objasnio je analitičar.

Komentarišući objavljeni niz dokumenata iz dosijea o Dzefriju Epstinu, Miletić je izjavio da su "iskočila" vrlo interesantna imena u poslednje vreme i da je pitanje da li će ta imena da se zaustave samo na optužbama, ili će FBI zaista pogledati o čemu se radi.

"To je nešto što će verovatno više izbiti na površinu nakon samih izbora ili u završnici izbora. Niko od kandidata nije uključen, mada se spominje ime Donalda Trampa, tako da to treba dobro pogledati", ocenio je on.