26. januar 2024 23:31

SAD tvrde da su oborile balističku raketu lansiranu s teritorije Huta

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD tvrde da su oborile balističku raketu lansiranu s teritorije Huta

Foto: Indian Navy via AP/

VAŠINGTON - Američka vojska saopštila je da je oborila protivbrodsku balističku raketu iz oblasti u Jemenu koja je pod kontrolom militantnih Huta, dodavši da nije bilo povređenih i da tom prilikom nije načinjena šteta.

Ranije danas, Pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) saopštile su danas da su primile izveštaj da su dve rakete eksplodirale u vodama u blizini broda kod jemenske luke u Adenskom zalivu.

Brod i posada su bezbedni, a nije bilo ni štete, navodi se u saopštenju UKMTO i dodaje da su nastavili ka sledećoj luci.

U odvojenom incidentu, prema dojavi koju je dobio UKMTO, učestvovao je brod koji se nalazio oko 60 nautičkih milja od luke Al Hudejda na Crvenom moru, gde su militanti Huta pokrenuli napade na brodarstvo.

Jemenski Huti ispalili raketu na američki razarač USS Karni

Jemenski pobunjenci Huti ispalili su danas raketu na američki ratni brod koji patrolira Adenskim zalivom, primoravši ga da ispali projektil, a pogodili su i jedan britanski brod, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Napad na američki ratni brod, razarač USS Karni, označio je dalju eskalaciju u najvećoj konfrontaciji na moru kojoj američka mornarica svedoči na Bliskom istoku poslednjih decenija, pošto je večeras na još jednom komercijalnom brodu izbio požar koga su Huti pogodili, preneo je AP.

Ovo je prvi put da su Huti direktno gađali američki ratni brod otkako su pobunjenici započeli napade na brodove u oktobru, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

To je u suprotnosti sa saopštenjem Centralne komande američke vojske, u kojoj se navodi da su Huti pucali "prema" Karniju.

Kao i u prethodnim napadima, Pentagon je naveo da je teško utvrditi šta tačno Huti pokušavaju da pogode.

UKMTO i Ambrej dobili izveštaje o zapaljenom brodu u blizini Adena

Britanska Agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) i britanska kompanija za pomorsku bezbednost Ambrej (Ambrey) saopštile su danas da su primile izveštaje o udaru broda u Crvenom moru u blizini Adena u Jemenu i o požaru na njemu.

UKMTO je primio izveštaj o incidentu otprilike 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena gde je „plovno vozilo pogođeno i trenutno gori“. "Plovilu je potrebna pomoć. Vlasti su obaveštene i reaguju", dodao je UKMTO.

Ambrej je takođe saopštio da je upoznat sa incidentom 55 milja jugoistočno od Adena gde je izbio požar nakon što je trgovački brod pogođen "projektilom", iako je navedeno da je posada bezbedna.

Pomorski saobraćaj kroz Suecki kanal opao za 39 odsto od napada Huta

Pomorski teretni saobraćaj kroz Suecki kanal opao je za 39 odsto tokom dva meseca, a obim prevezenog tereta za 45 odsto od kada je transport preusmeren zbog napada jemenskih pobunjenika Huta na komercijalna plovila u Crvenom moru.

Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) navela je da je kroz Suecki kanal u sedmici od 12. do 19. januara preveženo 82 odsto manje tereta u odnosu na početak decembra.

UNCTAD, koji podržava zemlje u razvoju u globalnoj trgovini, upozorio je da putovanje teretnih brodova dužim trasama dovodi do rizika od povećanja inflacije, nesigurnosti u snabdevanju hranom i povećane emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Šef trgovinske logistike UNCTAD-a Jan Hofman rekao je u četvrtak da će se efekti većih troškova transporta robe videti na cenama u prodavnicama za otprilike godinu dana.

Rojters: Kineski zvaničnici traže od Irana da pomogne u obuzdavanju napada Huta

Kineski zvaničnici zatražili su od iranskih kolega da pomognu u obuzdavanju napada jemenskih pobunjenika Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru ili da, u suprotnom, rizikuju da naruše poslovne odnose sa Pekingom, rekla su za Rojters četiri iranska izvora i diplomata upoznat sa tim pitanjem.

Izvori su naveli da su razgovori o tome vođeni na nekoliko nedavnih sastanaka u Pekingu i Teheranu, odbijajući da preciziraju tačan datum susreta i ko je prisustvovao.

Neimenovani iranski zvaničnik istakao je da su kineski zvaničnici rekli da će, ukoliko na bilo koji način bude naneta šteta interesima Kine, to uticati na poslovanje Pekinga sa Teheranom.

Izvori su dodalo da kineski zvaničnici nisu precizirali na koji način će u tom slučaju biti narušeni trgovinski odnosi Kine i Irana. Iako je Kina bila najveći trgovinski partner Irana u protekloj deceniji, trgovinski odnos dve zemlje je nesređen, navodi Rojters.