1. februar 2024 15:07

Šarl Mišel: EU nastaviće da pruža snažnu vojnu pomoć Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šarl Mišel: EU nastaviće da pruža snažnu vojnu pomoć Ukrajini

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL - Evropska unija nastaviće da pruža snažnu vojnu pomoć Ukrajini, poručio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji učestvuje na samitu lidera EU u Briselu. 

"Nakon skoro dve godine rata, Ukrajina ostaje i ostaće prioritet. Nastavićemo našu snažnu vojnu pomoć", naveo je Mišel na društvenoj mreži X (Tviter).

On je ocenio da je ostvaren napredak u podršci Ukrajini kroz Evropski instrument za pomoć miru i istakao da EU neće poštedeti napore da ubrza isporuku municije Ukraniji do kraja godine. 

EU je 2021. godine uspostavila vanbužetski fond Evropski instrument za pomoć miru kako bi se ojačale sposobnosti Unije da spreči sukobe, izgradi mir i ojača međunarodnu bezbednost.

Mišel je ranije danas saopštio da je svih 27 lidera postiglo dogovor oko dodatnog paketa podrške Ukrajini od 50 milijardi evra, u okviru budžeta EU.
Lideri EU time su uspeli da prevaziđu protivljenje Mađarske davanju finansijske pomoći Ukrajini. 

Mađarski premijer Viktor Orban ranije je rekao da je Mađarska spremna da učestvuje u odluci EU o pružanju pomoći Ukrajini, ali uz garancije da će se svake godine odlučivati da li da se izdvaja novac za novu pomoć ili ne.

Orban je uložio veto na pomoć od 50 milijardi evra Ukrajini na prethodnom samitu Evropskog saveta, koji je održan sredinom decembra.