4. februar 2024 13:31

Avioni SAD i Velike Britanije pogodili 36 ciljeva jemenskih pobunjenika Huta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Avioni SAD i Velike Britanije pogodili 36 ciljeva jemenskih pobunjenika Huta

Foto: Ministry of Defence via AP/AS1 Jake Green

VAŠINGTON - U drugom talasu vazdušnih napada koje su izveli avioni SAD i Velike Britanije pogođeno je 36 ciljeva na 13 lokacija jemenskih pobunjenika Huta.

U napadu su učestvovali američki borbeni avioni F/A-18 sa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer, britanski borbeni avioni Tajfun FGR4 i razarači američke mornarice USS Graveli i USS Carnei, koji su ispalili rakete Tomahavk iz Crvenog mora, saopšteno je iz američkog i britanskog ministarstva odbrane.

Centralna komanda američke vojske saopštila je sinoć da je uspešno uništena protivbrodska krstareća raketa koja je bila spremna za lansiranje na brodove u Crvenom moru.

"Američke snage su identifikovale krstareću raketu u Jemenu i utvrdile da predstavlja neposrednu pretnju po vojne i trgovačke brodove u regionu", navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

Huti: Odgovorićemo na napade SAD i Velike Britanije, neće nas odvratiti

Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je danas da će odgovoriti na američke i britanske vazdušne napade na njihove položaje u Jemenu i da ih ti udari neće "odvratiti", iako je desetine njihovih pozicija gađano u okviru vojnih akcija SAD i Velike Britanije zbog napada te proiranske pobunjeničke grupe na brodove u Crvenom moru.

Portparol Huta, brigadni general Jahja Sare izjavio je da su proteklih sati američki i britanski bombarderi izveli 48 udara, uključujući 14 na glavni grad Sanu, devet na Hodeidu i 11 na Taiz, prenosi jemenska agencija Saba koja objavljuje saopštenja Huta.

Kako navodi Tajms of Izrael, ta područja su pod kontrolom te pobunjeničke grupe, koja ima podršku Teherana.

Hamas osudio američke i britanske napade na Jemen

Palestinska militantna grupa Hamas danas je osudila britanske i američke vazdušne napade na Jemen, upozoravajući da će ti napadi doneti "dodatna previranja" na Bliskom istoku.

Hamas u saopštenju naziva bombardovanje meta pobunjenika Huta u Jemenu "očiglednim napadom na suverenitet sestrinske arapske zemlje i eskalacijom koja će uvući region u dalja previranja", prenosi Tajms of Izrael.

Najnoviji udari protiv Huta izvedeni su nakon vazdušnih napada SAD u petak na ciljeve u Siriji i Iraku, kao odgovor na napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu u prošlu nedelju, kojem su poginula tri vojnika.