5. februar 2024 12:51

IFIMES: Sankcije i pritisci Zapada neće srušiti Putinov autoritet u Rusiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

IFIMES: Sankcije i pritisci Zapada neće srušiti Putinov autoritet u Rusiji

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Sergei Guneyev

LJUBLJANA - Uprkos tome što se zapadne zemlje nadaju da će predsednik Rusije Vladimir Putin izgubiti na predstojećim predsedničkim izborima, to je daleko od stvarnosti, navodi se u najnovijoj analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

U tekstu koji je potpisala analitičarka geopolitičkih rizika u azijsko-pacifičkom regionu IFIMES Lili Ong, navodi se da su sankcije Rusiji, umesto da bace Rusiju na kolena kako su zamišljali i kako su se žarko nadali, imale su negativan efekt na nekoliko načina - privlačeći više Rusa na stranu svog lidera.

Kako navodi Putin je još jednom dokazao svom narodu da je iskusan, čvrst i ozbiljan, da vešto vodi svoju zemlju kroz dugi, iscrpljujući set sankcija bez presedana koje imaju za cilj da nanesu najveću ekonomsku štetu njegovim sunarodnicima.

"Domaća podrška Putinu je vidno porasla. Umesto da se pokore Zapadu u naučenom kolonijalnom stilu, kojim su paradirali drugi, Rusi su odlučili da zbiju redove i zajedno prebrode oluju. To što Rusi brzo pokazuju poverenje u svog lidera pojačava oštar kontrast sa zemljama čiji su građani prepoznali vladare, koji više ne služe njihovim interesima", navodi se u analizi.

Dodaje se da osim što je razočarao ogorčene izvršioce sankcija, Putin je otišao dalje da nagovori one koji su bili toliko odlučni da nanesu patnju njegovoj zemlji - fiskalna agonija koja je uporno dizajnirana za njegovu zemlju vratila se onima koji žele da se bore, navodi autorka.

Kako dalje navodi, ne može se reći ni da je Ukrajina gubitnik, jer zemlja, koju većina ne bi mogla da pronađe na mapama do 2022.godine sada je svetski poznato ime, a pored toga što je velikim intenzitetom privukla globalnu publiku, prikupila je milijarde pomoći zajedno s ogromnim pošiljkama oružja.

"A ne treba zanemariti činjenicu da niko nije vodio ispravnu evidenciju o tome gde odlaze raskošne donacije", navodi autorka i dodaje da je Ukrajina pretrpela i tragične gubitke, gubitak stotina hiljada sinova i očeva poslatih na liniju artiljerijske vatre kao topovsko meso.

S obzirom na "neskrivenu katastrofu" ukrajinske prenaglašene kontraofenzive, milijarde pomoći i oružja i domaću ekonomsku bedu koja je usledila nakon nasilnog prekida veza s Rusijom, moglo bi da se pomisli da će se Zapad i njegove pristalice opametiti i razmotriti drugačiji kurs, ali da su odlučili da udvostruče izgubljenu kombinaciju.

"Nažalost, čini se da čak ni ukrajinsko rukovodstvo uopšte ne brine o tome da svoje ljude usmeri u prve linije fronta kao topovsko meso. Umesto toga, njihove reči sugerišu pridavanje veće vrednosti životima stranih legija", zaključuje se u analizi.