9. februar 2024 11:15

Havisto: Iznenađuje me što je moja seksualnost tema pred drugi krug izbora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Havisto: Iznenađuje me što je moja seksualnost tema pred drugi krug izbora

Foto: Lehtikuva via AP/Vesa Moilanen

HELSINKI - Kandidat liberalne Zelene partije za predsednika Finske Peka Havisto izjavio je da je iznenađen načinom na koji je njegova seksualnost postala pitanje od javnog interesa pred drugi krug predsedničkih izbora u Finskoj u nedelju, na kojem mu je rival kandidat Nacionalne koalicione stranke desnog centra Aleksander Stub.

Havisto (65), bivši ministar spoljnih poslova, koji bi u slučaju pobede na izborima postao prvi predsednik FInske koji se otvoreno izjašnjava kao homoseksualac i prvi predsednik iz redova zelenih, doveo je u pitanje to što je njegova seksualnost u fokusu poslednjih dana kampanje i optužio novinare nacionalne televizije da su pokrenuli to pitanje.

Kada se Havisto (65) prvi put kandidovao za predsednika 2012. godine, birači su želeli da razgovaraju o njegovom seksualnom identitetu, ali on smatra da ovaj put to nije bila centralna tema, bar ne na početku, ali da su, otkako je dospeo na drugo mesto od devet kandidata u prvom krugu izbora i prošao u drugi krug, novinari, posebno oni sa nacionalne televizije Yle, pokretali razgovore o toj temi "na iznenađujuće snažan način" .

Havisto, koji je treći put predsednički kandidat i koji živi sa partnerom Antoniom Floresom, postavio je pitanje kako je to tema u drugom krugu izbora, a nije bila u prvom krugu, prenosi Gardijan.

"Iznenađuje me da je to tema tokom drugog kruga ovih izbora i da, kada sam išao po zemlji i sastajao se sa biračima i razgovarao, to nije dolazilo direktno do mene kao što se o tome možda razgovaralo 2012. Čak i tada to nije bilo toliko (veliko) pitanje, tako da izgleda malo kao veštačka tema sada u drugom krugu", rekao je Havisto nakon što je anketa Univerziteta u

Helsinkiju pokazala da trećina birača ne bi glasala za njega jer je homoseksualac.

Najnovija anketa koju je sproveo Yle pokazala je da Havisto sustiže Stuba, bivšeg premijera i člana vladajuće stranke desnog centra, ali još zaostaje za njim sa 46 odsto glasova, dok Stub ima podršku 54 odsto birača.

Druga centralna tema debate poslednjih dana bilo je nuklearno oružje, pri čemu Stub i Havisto nisu saglasni oko toga kakav treba da bude pristup Finske prema tom pitanju.

Dok je Havisto protiv skladištenja nuklearnog oružja, imajući u vidu da je protivzakonito unošenje tog oružja u zemlju, Stub je rekao da bi zakon trebalo promeniti.

Stub ima veću podršku među penzionerima, a Havisto među mlađim glasačima.

"Biće to teška bitka", rekao je Havisto.

Stub je odneo tesnu pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora u Finskoj krajem januara.