12. februar 2024 13:25

Predsednik Kipra: Bliži odnosi Turske i EU moraju doći preko nas

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Kipra: Bliži odnosi Turske i EU moraju doći preko nas

Foto: AP Photo, Pool/Petros Karadjias

NIKOZIJA – Bliži odnosi Turske i Evropske unije zavise od turskog angažovanja u rešavanju decenijama stare podele Kipra, izjavio je danas kiparski predsednik Nikos Hristodulidis.

„Kipar je snažan zagovornik bližih odnosa između EU i Ankare, a takvi odnosi moraju biti posledica razvoja događaja i rešenja kiparskog problema“, rekao je Hristodulidis nakon sastanka sa nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom u Nikoziji.

Štajnmajer je tokom zvanične posete ostrvu rekao da akcije Turske na Kipru treba uzeti u obzir u proceni njegovih ukupnih odnosa sa EU.

„Države članice treba da pošalju ovu poruku Turskoj“, rekao je on, prenosi Rojters.

Dodao je da je nemački kabinet prošle nedelje odobrio slanje policajaca koji će se pridružiti kontigentu civilne policije snaga UN.

Mirovni pregovori za rešavanje dugogodišnjeg sukoba između kiparskih Grka i Turaka propali su 2017. godine.

Nikozija želi da EU imenuje izaslanika koji će nadgledati pokušaje oživljavanja pregovora, iako kaže da bi podržala svaku ulogu Ujedinjenih nacija, koje preuzimaju vođstvo u mirovnoj misiji na Kipru.

Nasilje između dve kiparske zajednice izbilo je 1963. godine, što je dovelo do raspoređivanja mirovnih snaga UN koje i dalje patroliraju linijom prekida vatre dugom 180 kilometara.