13. februar 2024 13:18

IAEA: Iran nije sasvim transparentan u pogledu svog atomskog programa

Izvor: TANJUG

podeli vest

IAEA: Iran nije sasvim transparentan u pogledu svog atomskog programa

Foto: AP Photo/Kamran Jebreili

DUBAI - Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi

upozorio je danas da Iran nije "sasvim transparentan" u pogledu svog atomskog programa, posebno nakon što je zvaničnik koji je ranije vodio nuklearni program Teherana objavio da Islamska Republika ima sve delove za atomsko oružje "u svojim rukama".

Govoreći na Svetskom vladinom samitu u Dubaiju, direktor agencije UN za nuklearni nadzor aludirao je na izjave koje je ovaj vikend izneo Ali Akbar Salehi, navodi američka agencija.

Grosi je rekao i da se situacija na širem Bliskom Istoku, usred izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze, dodatno komplikuje.

Iran je, nakon propasti svog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015., nastavio nuklearno obogaćivanje malo ispod nivoa na kojem se može koristiti za oružje i Teheran je nakupio dovoljno obogaćenog uranijuma za izradu nekoliko vrsta oružja, ako tako odluči, piše AP.

Iran "predstavlja lice koje nije u potpunosti transparentno kada su u pitanju njegove nuklearne aktivnosti. Naravno, to povećava opasnosti", upozorio je Grosi.

Grosi nije objavio ime iranskog zvaničnika koji je rekao da Iran ima sve što je potrebno za nuklearnog oružje. Međutim, u kasnovečernjoj emisiji iranske državne televizije u nedelju, Salehi se pojavio i rekao da zemlja ima sve što je potrebno za izradu oružja.

Prema pisanju AP-a, Od 2022. iranski zvaničnici otvoreno govore o onome što je Teheran dugo poricao: Islamska Republika je spremna da izgradi atomsko oružje po želji.

To uključuje Kamala Harazija, savetnika iranskog vrhovnog vođe ajatole Alija Hamneija, koji je za Al Džaziru rekao da Teheran ima sposobnost izrade nuklearnog oružja, ali to ne namerava da učini.

Međutim, Salehijevi komentari predstavljaju dalju eskalaciju, ocenjuje AP navodeći da je on bio šef civilne Organizacije za atomsku energiju Irana pod tadašnjim predsednikom Hasanom Rohanijem, relativno umerenim političarem koji je 2015. postigao dogovor sa svetskim silama.

Dodatno očvršćavanje položaja Irana dolazi nakon što su milicije koje naoružava u regionu - libanski Hezbolah i jemenski pobunjenici Huti - pokrenule napade usmerene na Izrael.