23. februar 2024 21:52

Aleksandar Životić: Suštinskih promena na ukrajinskom frontu nema mesecima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Životić: Suštinskih promena na ukrajinskom frontu nema mesecima

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Profesor Filozoskog fakulteta Aleksandar Životić izjavio je večeras da su nakon dve godine rata u Ukrajini, i Moskva i Kijev na sličnim pozicijama kao na početku sukoba i da na frontu tokom poslednjih meseci nije bilo suštinskih promena.

 

Životić je u Tanjugovom specijalu o dve godine rata u Ukrajini pojasnio da se Ukrajina i Rusija nalaze na sličnim pozicijama po pitanju ciljeva i u pogledu odlučnosti da do njih dođu.

"Ukrajinska pozicija je možda na neki način nešto bolja nego što je bila na početku sukoba, s obzirom na to da se mnogima činilo da se neće održati dugo, da će konflikt relativno brzo biti završen", rekao je Životić.

On je dodao da je i određeni deo ukrajinskog javnog mnjenja jeste bio iznenađen, jer se verovalo da je dugotrajni otpor Rusiji malo verovatan.

Životić ocenjuje da su se ključne stvari dešavale već u prvim nedeljama rata 2022. godine.

 

"U prvim nedeljama ciljevi specijalne vojne operacije, kako to Rusi vole da kažu, nisu postignuti. Dakle Rusija je imala šansu da dođe do svojih ciljeva brzo, putem jedne brze vojne pobede. Kada do nje nije došlo prvih desetak do petnaest dana, bilo je jasno da se ide ka produženom konfliktu", rekao je on i precizirao da je to trajalo tokom prvih osam meseci do jesenje pauze.

"Prvo u Kijevu, zatim oko Kijeva, pa na jugu, a potom je usledila ukrajinska kontraofanziva u Harkovskoj oblasti. Suštinski su se intenzivnije borbene operacije završile u novembru 2022. godine sa desne obale Hersona. Ono što je usledilo tokom čitave ove godine, ili bolje rečeno poslednjih petnaestak meseci, su udari sa distance što dronovima što raketama", rekao je Životić.

On je pojasnio da je to rezultiralo određenim taktičkim uspesima i sa jedne i sa druge strane, a da sada dolazimo do jedne situacije koju mnogi označavaju kao period zastoja na frontu.

"Troše se i ljudski i materijalni resursi, ali suštinskih pomeranja nema", rekao je Životić.

On je dodao i da bi situacija na frontu mogla da ide ka tome da se stvari prirodnim putem utišaju, a da konflikt preraste u nešto što se u teoriji često naziva generacijskim konfliktom.

"Da zaliči na neke konflikte koji postoje na planeti koje su praktično preživeli iz hladnoratovskog doba. To je vrlo verovatan i mogući scenario za ovaj sukob, ali dosta zavisi od onoga što će se dešavati recimo u drugoj polovini ove godine. Ako uzmemo u obzir sve ove pakete najavljene pomoći sa Zapada, ako uzmemo u obzir šta Rusija priprema u budućnosti, ako uzmemo u obzir da sada dolazi jedan vrlo nezgodan vremenski i klimatski period za ratovanje, jer kraj zime, početak proleća u Ukrajini donosi ogromno blato, što svakako utiče drastično na prohodnost", rekao je on.

Životić dodaje da sve ovo ukazuje da se na kopnu neće dešavati intezvnije borbe.