29. februar 2024 18:39

Havriljuk: Ukrajina povećala upotrebu domaćeg oružja i vojne opreme

Izvor: TANJUG

podeli vest

Havriljuk: Ukrajina povećala upotrebu domaćeg oružja i vojne opreme

Foto: AP Photo/Andrii Marienko

KIJEV - Ukrajina je značajno povećala upotrebu domaćeg oružja i vojne opreme, izjavio je danas zamenik ministra odbrane Ivan Havriljuk.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je zemlju da ojača svoju domaću odbrambenu industriju dok se suočava sa potencijalnim rezovima vojne pomoći od SAD, preneo je Rojters.

Havriljuk je rekao da je 46 tipova opreme domaće proizvodnje poslato oružanim snagama tokom prva dva meseca 2024. godine, što je količina za koju je rekao da je značajno veća nego u istom periodu prošle godine.

"Činimo sve što možemo da Ukrajina vremenom postane što je moguće sama sebi dovoljna u obezbeđivanju odbrambenih snaga potrebnim oružjem", naveo je on u saopštenju.

Havriljuk je, takođe, pozvao strane partnere Kijeva da povećaju ulaganja i učešće u zajedničkoj proizvodnji sa ukrajinskim kompanijama.

Ukrajina je potpisala desetine ugovora o zajedničkoj proizvodnji ili razmeni tehnologije sa zapadnim saveznicima.

Nemačka odbrambena kompanija Rajnmetal, jedan od najvećih svetskih proizvođača artiljerije i tenkovskih granata, saopštila je ovog meseca da će otvoriti fabriku municije u Ukrajini.